Предвестници: Зловещи звуци изпод земята уплашиха турците, чакат нов страшен трус ВИДЕО

През 2024 година се очаква активност на земетресения в региона на Бингьол, Югоизточна Турция

Няколко видеа, споделени в социалните медии, на които се чува звук, идващ изпод земята в село Йенидал в Бингьол, Югоизточна Турция, подплашиха хората в района.

Много потребители алармираха, че това са „предвестници на голямо земетресение“.

Стигна се до там, че дори екипи на провинциалната Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) извършиха разследване в региона Солхан след известието от селяните, пише „Марица“.

Въпреки че беше установено, че по време на разследванията не е открито изтичане на отровен газ, стана ясно, че е изискана техника и експертен екип, за да проучи по-подробно ситуацията в района.

 

Видният турски геолог проф. д-р Наджи Гьорюр отговори на запитвания по случая в социалните мрежи.

„Трудно е да открием причината за подземните звуци в Солхан от разстояние, без да ги изследваме на място. Доколкото предполагам, този звук не показва счупване или триене на земни маси дълбоко в земята. Това поскоро наподобява газ, изтичащ от голяма повърхност. Обикновено в земетръсни зони различни газове, особено газ радон, се отделят от почвата“, отбеляза той.

През 2024 година се очаква активност на земетресения в региона на Бингьол, Югоизточна Турция.

Френски сеизмолози, ученици на известния френски сеизмолог Ксавие Льо Пишон, предвиждат, че този район може да бъде засегнат от голямо земетресение.

Въпреки че разломът под Бингьол е много по-къс от този в близкият Кахраманмараш, се очаква силно земетресение.

Също така, разломът, който минава под Хатай, продължава под морето и се простира до Кипър, представлява риск за ново земетресение в морето.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене