В Гърмен приключиха строително – монтажните работи по изграждането на вело-паркинги

В рамките на проект „Инициатива за подобряване капацитета и достъпа до туристически дестинации в трансграничния район“, с акроним „DESTINATIONS FOR ALL“, финансиран по Програма за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“, по Договор за субсидия № B2.6c.09 от 28.09.2017 г.  изпълняван от община Гърмен приключиха строително – монтажните работи по  изграждането на вело-паркинги. Доставиха се  40 бр. велосипеди.

Закупените по проекта велосипеди и вело-паркинги са разположени в следните населени места: с.Балдево, с.Лещен, с.Огняново и в с.Гърмен  – монтирани пред общинска администрация и Античният римски град  Никополис ад Нестум. В архитектурното селище “Ковачевица” и парк “Градище” са поставени стойки за велосипеди  и ще бъдат на разположение на всички туристи.

Целта на проекта е да насърчи прилагането на мерки за солидарен туризъм в района на трансграничният регион Гърция-България, чрез осъществяване на съвместни мероприятия на хората с увреждания.

За реализацията на тази цел  забелижителностите на община Гърмен бяха представени на две международни туристически изложения: 42-рото издание на  IFT Belgrade – Сърбия  и пролетното издание на Румънският туристически панаир “The Romania Tourism Fair “ (TTR) – Букурещ.

Община Гърмен и община Тасос партньори по проекта представиха на общ щанд туристическият си продукт и показаха , че трансграничният регион е  целогодишна туристическа дестинация  с  огромен  потенциал и възможности за сътрудничество в подотраслите на туризма, които представляват специализиран интерес – СПА , оздравителен , културно –исторически , еко и природен туризъм.

Екипа на проекта взе участие в Международна конференция „Развитие на социалното предприемачество” и сподели опит, идеи и възможности в областта на развитието на солидарен туризъм в района –  този форум ще бъде от полза за община Гърмен , която имаше смелост да поеме по пътя и предизвикателствата на работещите  в социалния сектор.

Всички тези стъпки са в пълно съответствие на специфична цел 4 на програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“ „ валолизиране на културното и природно наследство на трансграничния регион за туристически цели“ и тематична цел 6с „Опазване и защита на околната среда и насърчаване ефективното използване на ресурсите“. Проектът предвижда създаване на условия за хората в неравностойно положение да посещават значими туристически дестинации, като в  същото време дейностите по него допринесат за изготвянето на цялостен туристически продукт, включително и промотирането му сред широката общественост.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене