Мика Зайкова каза има ли проблем с пенсиите и увеличението им

Ако нещо ще се разисква в НС, това ще бъде неграмотността на бившия финансов министър Асен Василев

България ще има още да почака за еврозоната. Това мнение изрази икономистът Мика Зайкова. Тя не пропусна да захапе Асен Василев за неграмотността му като финансов министър.

„Както г-жа Лидия Шулева много добре го определи: „Свикването на извънредно заседание за пенсиите е буря в чаша вода“. То вече е решено. Депутатите имат намерение да разискват не само пенсиите, но и цената на тока, и други неща.

Това означава, че ще превърнат това извънредно заседание в предизборна трибуна, каза в ефира на радио „Фокус“ Зайкова.

„Няма никакъв проблем с пенсиите и с увеличението им с 11% от 1 юли.

Ако нещо ще се разисква, това ще бъде неграмотността на бившия финансов министър Асен Василев по отношение на структурирането както на Държавния бюджет, така и на бюджета на Държавното обществено осигуряване“, коментира тя.

Мика Зайкова прогнозира още, че България ще се присъедини към еврозоната най-рано през 2026 година.

„Не инфлацията, а дефицитът ще бъде причината, за да не ни приемат в еврозоната. Просто няма как да го попълним. При тази ситуация на изпълнение на приходи и разхищение на разходи дефицитът у нас ще бъде над 3%“, прогнозира икономистът.

„Не забравяйте, че има и евроизбори. Новият Европейски парламент няма да изглежда като сегашния.

Ще бъде далеч по-пъстър и много трудно ще избере Европейска комисия, много трудно до края на годината ще има еврокомисар, който да приеме искането на България за евентуален доклад, който да ни върне още в 2025 година. Така че еврото у нас – най-рано 2026 година, най-реално 2027 година“, завърши Мика Зайкова.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене