Имунизират срещу коклюш бременни жени в Благоевград

Регионалната здравна инспекция в Благоевград създаде организация за извършване на препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени между 27-ма и 36-та гестационна седмица, независимо от здравноосигурителния им статус.

„Ваксината ще изгради имунитет при бременните жени преди раждане. След раждане ваксината срещу коклюш на бебето се поставя на 6-та седмица, а не както преди на втория месец, но това се знае от общопрактикуващите лекари, които са уведомени“ – каза за БНР-Радио Благоевград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция и уточни, че работното време на имунизационния кабинет ще бъде 8:30-15:00 ч. от понеделник до четвъртък. В петък от 8:30 до 12:00 ч. се имунизират желаещите за COVID-19.

Имунизацията се извършва в имунизационния кабинет – Благоевград, ул. „Бр. Миладинови“ №2 – партер на инспекцията след консултация с проследяващ лекар. Общопрактикуващ или акушер-гинеколог с документиран период на бременността и отсъствие на противопоказания за имунизация. Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна. Извършва се с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш /ацелуларна компонента/ с намалено антигенно съдържание, осигурена от РЗИ.

За предварителни записвания и информация, относно ваксинацията може да се обръщате към д-р Павлин Янкулски (тел. 0886889490).

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене