Внимание: Бум на фалшиви петдесетолевки

Бум на фалшивите пари. За първото тримесечие са заловени 225 банкноти, съобщава БТВ. От тях най-много са с номинал 50 лева, сочат данните на Българската народна банка.

„Много често тези фалшиви банкноти са толкова добри, толкова изпипани, че дори вие няма как да разберете, че тя е фалшива“, каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на чейндж бюро.

„По-скоро фалшифицирани са 50 лева. Може би заради намаляването на покупателната способност на парите и инфлацията петдесетолевката е новата двадесетолевка“, добави той.

„Когато докоснем, хартията е много по-гладка на истинската банкнота. Тя е много по-контрастна като цвят. Ако вземем лупа, това което ще видим вътре е, че пише „50 лева“, а във фалшивата банкнота пише „50 Пева“. И най-важното и не на последно място е холограмата, която в единия случай доста играе и има дъга на нея, а в другия случай тя е буквално принтирана“, обясни Баклаян.

Ако попаднем на фалшива банкнота, загубата остава за наша сметка. Затова експертът съветва да обменяме валута само при професионалисти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене