Елитни животни, отгледани в подножието на три планини дефилираха край Разлог

Започна най-голямото събитие за фермерите край град Разлог, което е истински празник за българските животновъди, които отглеждат своите животни в района на трите емблематични за родината ни планини Рила, Пирин и Родопите. Организатор на изложението е Сдружение „Три планини 2024“.

Целта е да се демонстрират постиженията в областта на животновъдството в зеленината и красотата на местността Байова борика. Акцентът на участниците е да покажат богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас.

Над 100 фермери доведоха най-елитните си животни. Посетителите ще видят над 70 коне от над 10 породи, над 30 крави и телета и над 50 овци и кози. Алеите и мобилните кошари ще представят екзотични породи животни, внесени от български фермери, с намерение да ги развиват и разпространяват у нас. Изложението се организира за първи път и цели да обедини животновъдите между трите планини и да покаже, че в горите на Пирин, Рила Родопите се пазят и отглеждат както автохтонни породи, така и силни и здрави селскостопански животни. Преди обяд започна турнирът по надтегляне с най-силните коне на България от порода „Тежковоз“.

За първи път участват и двойни впрягове, а не само единични. Товарите бяха дървени трупи, а за зрителите имаше томбола с награда – лек автомобил. Конете теглеха товарите по 30-метрово трасе, контролното време бе 3:00 минути. Позволено бе само двама водачи да са на трасето и те да водят само на поводи животните, като спазват хуманно отношение към тях и не ги удрят.

Събитието днес в 10:00 часа продължава с празнична програма със специалното участие на типичните за района чауши /кукери/ и ще се редува с атракциони за публиката, забавни и образователни събития за всички възрасти.

За най-малките има изграден детски кът. Томбола пък ще зарадва един късметлия с младо жребче. Ще бъдат раздадени 5 тона фураж на всички изложители, ще има и специални награди за най-добрите екземпляри, избрани чрез специален вот на зрителите. И в двата дни е осигурено ветеринарно присъствие от местни и ветеринарни доктори от Националната асоциация по коневъдство.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене