Мая Манолова: Държавата е абдикирала напълно от малките земеделски производители

В следващия парламент коалиция “Солидарна България” ще отстоява пълно компенсиране на щетите при природни бедствия, застраховане с участие на държавата на земеделската продукция и безлихвено кредитиране на пострадали земеделски производители.

Председателят на “Изправи се България”, част от коалиция “Солидарна България”, се срещна днес с пострадали от пороите и градушките земеделски производители от Плевенска област. Те се оплакаха от напълно съсипани посеви – царевица, ечемик, слънчоглед, от залята от пороя инфраструктура и наводнени домове и дворове и съсипано имущество.

“Държавата напълно е абдикирала от нас, земеделските производители” – оплакаха се хората от с. Славовица, Плевенско.

По думи на Манолова според правилата на Министерството на земеделието могат да бъдат компенсирани само 100% унищожени посеви, а преценката за пораженията се прави от чиновници. Това означава, че даже хора, чиито посеви са унищожени на 90% няма са получат и стотинка компенсации.

“Отказахме се от застраховането защото и в годините, в които сме си застраховали площите, застрахователните компании намираха начин да не ни платят обезщетение” – споделиха земеделските производители. Според Манолова това е така, защото държавата отсъства и при оценката на щетите при бедствия, и от крайните решения на застрахователите да платят или не на пострадалите.

Манолова обеща, че ще помогне на пострадалите да подадат заявления за еднократна помощ в размер на 1578 лв. на пострадали домакинства в Агенцията по социално подпомагане, след което те ще могат да кандидатстват за 2500 лв. за оборудване и ремонтни дейности.

“Големият проблем е с унищожените земеделски култури, за които Министерство на земеделието най-вероятно ще откаже пълно компенсиране, защото ще приеме, че не са унищожени напълно на 100%” – заяви председателят на “Изправи се България”, част от “Солидарна България”.

Манолова се ангажира, че ще настоява всички потърпевши да получат компенсиране от държавата от Министерството на земеделието, но това най-вероятно ще се случи на по-късен етап, когато се осигури финансиране.

“Проблемът е, че през последните 15 и повече години различни правителства напълно неглижираха земеделските производители. Големите в земеделието се оправят сами, а малките кучета ги яли” – коментира тя.

Коалиция “Солидарна България” в следващото Народно събрание ще предложи защитен законодателен пакет в подкрепа на дребните земеделски производители. Той ще включва механизъм за компенсиране на щети при природни бедствия (и с европейско, и с национално финансиране), застраховане за всички земеделски производители, като държавата да участва в заплащането на застрахователните премии и да контролира заплащането на обезщетения, безлихвено кредитиране на земеделски производители, претърпели щети при бедствия за продължаване на дейността, компенсиране на производителите при дъмпингови цени от внос на селскостопанска продукция, създаване на солидарен фонд с европейско и национално финансиране, включително със съучастие на земеделските производители.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене