Жители на благоевградското с. Изгрев гонят горския К. Мадолев-Рампата, 25 стелни крави останаха без подслон

d3d75852cc186a291eec9add67fa35e2

Без подслон точно в началото на зимата останаха 25-те  бременни крави, собственост на известния горски служител от Благоевград Костадин Мадолев-Рампата. Той се захванал с животновъдния си проект преди три години, наел съществуващ обор в землището на село Изгрев от местния жител Деспод Десподов, а земята, върху която разположил стадото си, е собственост на друг жител на Изгрев – Иван Мицков.

„Лошото е, че нямам договори, всичко бе на устна договорка и на доверие, затова сега всичко е на моята глава, защото точно в началото на зимата Десподов  разруши обора, за да си вземе дървения материал, а Мицков иска да напусна земята му. Така цялото стадо остана на открито, а кравите до една са стелни и през януари трябва да раждат”, ядосва се Мадолев.

Преди няколко месеца той подал молба до община Благоевград да му дадат общинска земя в същия район, където да подслони животните през зимата, а през пролетта щял да ги премести в обор в съседното на Благоевград село Рилци. Започнал да строи времемен обор, но дейността му събудила притесненията на местните жители, които веднага изпратили анонимна жалба до община Благоевград. В нея те изброяват следните прегрешения на Мадолев: сече незаконно широколистна дървесина, за да разшири сервитута около бъдещия краварник /който вече започна да строи/; превърнал е местността в табан за земна маса; насипал е най-малко 30-40 камаза със земна мчаса и при евентуален порой ще затлачи всичко надолу – ниви и градини; с помощта на багер разширява взетата под наем от общината нива и отнема хумусен слой от общинския  и горския фонд; прогони оттам местните хора, които отглеждаха картофи и косяха ливадата; разби водохващането за питейната вода на собственика и я отклони за неговия краварник.

„Специално молим кмета на общината Атанас Камбитов да обърне внимание на договора му за наем на общинска земя, има ли клауза, която да му позволява да върши всичките тези неща, или за пореден път доказва, че не му пука от никого”, пишат в жалбата местни жители. Те уточняват, че остават анонимни, защото се страхували от Мадолев.

Ето какво каза К. Мадолев пред „Струма“: „Не съм съсипал земята, това си бе едно дере, което аз облагородявам с много работа, вярно е, че съм насипал табан с пръст, докарана с 30-40 камаза, но това бе нужно, за да се създаде площадка за временната постройка на краварника. Молбата ми за предоставяне на общинска земя е още от април 2014 г., още не са ми дали окончателен отговор, но имам устно съгласие да я ползвам, докато се произнесат, защото положението на животните ми в момента е критично и те не могат да чакат зимата на открито. Що се отнася до водата, водохващането не е разбито и всеки може да дойде и да види”, обясни Мадолев.

Според него в случая ставало дума за обикновена съседска завист и заради това подателят на сигнала е предпочел да остане анонимен, а не от страх. „Ето, аз съм тук и говоря открито, а къде е засегнатият от мен?”, пита той и е категоричен, че напролет ще изнесе стадото в Рилци. Допуска, че е възможно жалбата срещу него да е и плод на отмъщение от някой от  дървените бракониери, който е глобил, защото е известен с безкомпромисността си.

От община Благоевград заявиха, че жалбата срещу Мадолев е входирана и до десетина дни ще се произнесат по нея.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене