Благоевград отбеляза 9 май – Ден на Европа!

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници взеха участие в ритуала по повод Деня на Европа. Те поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите в борбите за свободата и независимостта на България.В знак на уважение и признателност цветя положиха още: Методи Байкушев – кмет на община Благоевград, Христо Ангелов – заместник-областен управител на област с административен център Благоевград, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.Програмата в Благоевград продължи на пл. „Македония“, където се състоя празничен концерт изпълнители от Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ и Вокално студио „Фа Диез“.
9 май е знакова дата за световния мир!На тази дата 1945 година в Берлин се подписва акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа.
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.
В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене