Повод за гордост в Брезница. СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ пише история

Футболният тим 11-12 клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Брезница ще защитава честта на Пиринско на държавните финали на ученическите игри през тази година, които ще се състоят в Разград

Това е историческо постижение за школото от гоцеделчевското село, което за първи път в своята история стига на подобен етап от надпреварата. Играчите от тима в последните часове се радват на сериозно внимание на съселяните си, които вече очакват окончателния турнир и стискат палци отборът да вземе поне медал, след като премина достойно през всички етапи на надпреварата.

Най-напред възпитаниците на учебното заведение, носещо името на двамата български и славянски просветители станаха първенци на общинско ниво, което ги изпрати на областните финали. Там те не позволиха да бъдат победени като победиха друг тим от неврокопския регион – първенецът на община Сатовча – СУ „Христо Ботев“, с. Вълкосел. След нулево реми в редовното време, подопечните на учителите по физическо в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ибрахим Алим и Иса Мерсим съперниците показаха по-здрави нерви и взеха крайния успех с 6:5 след изпълнение на дузпи. Във финалния двубой брезничани победиха драматично с 1:0 след гол в последните секунди достойния си съперник ПГ „Пейо Яворов“, гр. Петрич.

На зоновия финали, където се срещнаха първенците на Софийска област, област Перник, област Кюстендил и област Благоевград момчетата отНеврокопския край не се огънаха и първо победиха НПГ по КТС – Правец с категоричното 5:0. Отново след драма момчетата от Брезница успяха да спечелят и решителния двубой срещу ПГ „Христо Ботев“ от Дупница. Дузпите отново се оказаха решаващи, след като в редовното време мачът завърши 1:1, а при ударите от бялата точка отново психиката на състезателите от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха по здрави и те победиха с крайното 5:4.

Така те добиха правото да спорят за титлата на държавните ученически игри във футбола в категория 11-12 клас, чийто домакин ще бъде Разград, а самото събитие започва в сряда (1. Май). Това набързо даде сериозна популярност на отбора в Брезница и околните населени места и играчите на отбора се радват на голяма популярност.

 

На особено внимание се радват и двамата учители по физическо възпитание и спорт в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Ибрахим Алим и Иса Мерсим, които редовно тренират с отбора на училището. Надеждите са насочени и към тях, за да могат да изведат момчетата и до нови стъпала в историята на Брезница и местното школо. За тях напрежението в подобни надпревари не е нещо ново, след като Алим има зад гърба си на немалко възлови футболни мачове, не само с екипа на „Пирин“(Гоце Делчев), където рита днес, а Иса Мерсим пък има добър опит като треньор в школата на другия гоцеделчевски клуб ФК Неврокоп. Двамата може да се похвалят и с това, че станаха общински първенци при волейболистите и шахматистите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене