Предюбилейна равносметка в ЛРС-Петрич

Традиционно общото събрание на ловното сдружение в Петрич премина съобразно наложените традиции с посрещането на знамето и на фона на националния химн.

Атмосферата беше приповдигната и повод за това е фактът, че тази година ловците и риболовците от най-южния български град ще отбележат 110-годишнината от създаването на местното ловно стрелческо дружество “Сокол”.

104 делегати на дванайсетте ловни дружинки и една риболовна представляваха членската маса от 1156 ловци и 384 риболовци. Гост на събранието беше експертът в НЛРС-СЛРБ инж. Стилиян Герасков.

Председателят на сдружението Антони Изгорелков не можа да присъства поради здравословни проблеми и отчетът беше представен от специалиста по лова в сдружението Георги Кльонтов. Той поздрави пълномощниците на дружинките и представи стегнато и аналитично експозе по ловностопанската политика, постиженията, сполуките и проблемите, свързани с ловния и риболовния спорт.

В ловните полета на сдружението, които са разположени върху територии на планините Беласица и Огражден и терени от категорията на земеделските земи, през изминалия сезон са отстреляни 96 диви свине, като с най-добри постижения са дружинките в Долене, Гега и Кранджилица.

Нарастващият брой на хищниците е тревожен проблем и с обезпокоителна тенденция въпреки отстреляните 17 вълка, 154 лисици и 18 чакала. И тази година акценти в изказванията бяха проблеми със скитащи и овчарски кучета без спъвачки.

Конфликтът с животновъдите по този проблем се задълбочава. Ползотворен беше дебатът по новата политика дружинките да създадат добри условия за доотглеждане и адаптация на различните видове пернат дивеч, предоставен за разселване в района.

В изказването си инж. Герасков съобщи една оптимистична новина, че в Испания се експериментира с ваксина срещу заболяването АЧС, което вдъхва надежда. Опасността от африканската чума си остава актуална и не бива да се подценява и предпазните мерки да са в дневния ред във всички дружинки.

Сдружението в Петрич е с най-голям контингент от членове риболовци – близо 400 спрямо останалите в Югозапада. Те поставиха въпроса за зарибяването в реките и водоемите, като стопанисването и охраната трябва да са грижа на отделните дружинки в риболовните зони.

Беше отчетено, че ловната вечеринка, която по традиция се провежда около коледните и новогодишните празници, се превръща в истинско културно и емоционално събитие за град Петрич.

Във връзка с 140 години Организирано ловно движение в България и 110-годишния юбилей на сдружението се подготвя специална програма за участие на регионалния ловен събор в м. “Попови ливади” в Пирин планина съвместно със сдруженията в Гоце Делчев, Сандански и Разлог.

В тази връзка се планират и поредица от ловно-стрелкови турнири.

Кузман Петров

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене