Стотици благоевградчани се поздравиха с Христос Воскресе

Стотици благоевградчани и гости на града изпълниха двора на храм „Въведение Богородично“ в областния център, за да вземат частица от Благодатния огън. Вярващите започнаха да се събират около храма още в 22.00 ч.

Всички заедно посрещнаха Възкресение Христово, оповестено от свещеника точно в полунощ под съпровода на камбанен звън. Хората се поздравиха с „Христос Воскресе“ и „Воистина Воскресе“.

Миряните, със свещ в ръка, обиколиха храма, както повелява традицията. Свещта трябва да се занесе мълчешком вкъщи, като се внимава да не угасне. Прибирайки се у дома, стопанката на къщата обикаля с нея всички стаи и отправя молитва към Господ да пази дома. Накрая свещта се оставя да доизгори сама. Символът е, че така отнасяме в домовете си част от светлината на вярата.

Огънят в църквата се смята за свещен, донесен от Божи гроб. Преданията гласят, че там огънят се самозапалва и че в началото той не пари, защото не излъчва топлина.

Отбелязването на празника ще продължи с хапване на боядисани яйца и козунаци, които символизират кръвта и тялото на Исус Христос. С това се слага край на Великденския пост – най продължителният и важен постен период, който се прави с цел съпреживяване мъките, които Христос е понесъл в името на човешкия род.

 

Светли празници!

Н. Дамянова

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене