На Великден в село Елешница: Кукерите традиционно известяват Възкресението

С пролетното пробуждане на природата са свързани кукерските карнавални игри в Елешница, което е единственото населено място в България, където Възкресение Христово се отбелязва по автентичен начин.

В ранното утро на Великден атрактивни кукерски групи – с игри и заклинания прогонват злите духове, „събуждат” природата и доброто у хората. Уникалният карнавал привлича традиционно хиляди местни и чужди гости, не само за да отпразнуват по различен начин Великден, но и да приемат частица от духовната енергия на един празник, благословен от красотата на традицията и богатството на народния гений.
Празникът датира от 13-14 век. Възрастните разказват, че кукерското шествие се е „пренесло” по Великден, защото тукашните мъже – прочути майстори строители, работели по всички краища на страната и по Великден се прибирали, за да помогнат на семействата си за засаждане на нивите.

Площадът на Елешница и тази година ( на 5 май, неделя), едвам ще побере зрителите, а над 400 участници от трите махали от четиримесечни бебета до 90 годишни го превръщат в арена на атрактивни скечове, на надиграване и надсвирване, но преди това сцената окупират талантливите самодейци.

И тръгват! Все хубави, подредени, нагиздени – като за Великден! „Мирести чупи, мирести мануки и гомаре, фного гомаре, с носии и кожи.” Или, преведено от атрактивния мащровски диалект на Елешница: Убави моми, хубави невести и много ергени!
Карнавалните шествия се водят от млади майки с няколкомесечни бебета – бъдещето на селото, следвани и „охранявани” от страховити кукери, след тях – групата на артистите и се нарежда неизменно пъстрото, красивото, темпераментно елешнишко хоро! Всяка хоро – от по стотина души!

И площадът заиграва – кукерите демонстрират страховитите кожи, „артистите” играят своя театър, зурните свирят, тъпаните думкат – плътно до водача на хорото, който върти пушето и води хорото от гиздави моми и ергени, мъже и жени, деца.
И карнавалът те прегръща, прави те част от „събуждането” на природата! А тази феерия от звуци, багри, ритми провокира сетивата и сърцето заиграва…

Великден в Елешница – празник, в който, пречистени и благословени, всички – и зрители, и участници, поемат по-добри към пробуждаща се пролет!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене