ЦИК разяснява: Как ще различаваме бюлетините за НС и ЕП

Росица Матева: Ще се използват около 9800 машини

Няколко дни остават до старта на предизборната кампания за изборите на 9 юни. На интернет страницата на ЦИК вече са публикувани списъците с избирателните секции и адресите в страната. Защо те са различни за двата вота?

„За изборите за членове на ЕП освен 18 г., да не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“, да не са поставени под запрещение, има изискване и да отговарят на т.нар. уседналост – да са живели три месеца в страната, да имат регистриран постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес на територията на Република България или на територията на друга държава членка на ЕС към дата 9 март 2024 г. Ако не са включени в избирателните списъци, ако смятат, че отговарят на изискванията, могат да отправят искане към кмета на общината да ги включи и да представят доказателства“, заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в предаването „България сутрин“.

Тя обясни, че когато български гражданин ще бъде извън страната на 9 юни, трябва да провери, ако е в държава извън ЕС – там ще може да гласува за членове на ЕП само в секции в дипломатически и консулски представителства. На останалите места няма да може да гласува за членове на Европейски парламент, там ще се гласува само за Народно събрание.

„Изискването на Изборния кодекс е, когато има избори 2 в 1 на гърба на бюлетините полиграфическата защита да бъде в различен цвят. ЦИК обсъди и реши и лицевата страна да бъде в различен цвят. За машинните бюлетини взехме решение едната да е по-дълга от другата“, уточни Матева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ ЦИК винаги прави всичко необходимо, за да се изпълнят задълженията в срок.

Матева подчерта, че при гласуване с хартиени бюлетини е много важно избирателят да запомни, че най-напред трябва да гласува в квадратчето с номера на партията, коалицията или съответно независимия кандидат.

„Гласувайки само в кръгчетата с преференцията, тази бюлетина носи недействителен глас. Това е причината за големия брой недействителни бюлетини при избора на общински съветници“, каза още зам.-председателят на ЦИК.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене