В с.Българчево се състоя откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците – Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община Симитли.„ Днес завършваме един проект, който отне повече от 5 години – да бъде подготвен и да бъде изпълнен. Започнат от една администрация, преминал през втора, трета. Всъщност аз съм четвъртия кмет, който се занимава с този обект и на мен се падна честта днес да го открия.
Наистина изпълнението на този обект, на това красиво място, беше едно изключително предизвикателство, както от строителна гледна точка, така и от финансова. Но може да се поздравим, че тази част, тази фаза от проекта, днес завършваме успешно“, каза още кметът Байкушев.Той уточни, че предстоят две много големи предизвикателства, свързани с този обект. Това са може би най-големите предизвикателства пред общините през следващите няколко години.
На първо място трябва да бъде избран оператор на тази инсталация. Става дума за една изключително сложна технология, която изисква много знания, умения, дисциплина, отговорност при нейното опериране. На второ място всички общини от Регионалното сдружение за отпадъците трябва да положат неимоверни усилия за това да бъде убеден бизнеса и жителите, за да започне събиране на отпадъците разделно.„Предстои ни мащабна информационна кампания, която за да бъде успешна, трябва да е много различна от всичко, правено до сега. Ние трябва да стигнем до последния човек в нашите общини и да направим така, че биоразградимите отпадъци да бъдат събирани разделно. Върху тази инициатива е заложен успеха на тази инсталация и въобще на цялата система за управление на отпадъците, която имаме петте общини.Бих искал да призова всички граждани и да ги уведомя, че най-голямата задача за Благоевград през следващите три години е да направим така, че да събираме разделно биоразградимите отпадъци и да направим така, че тази инсталация да заработи и да даде необходимия принос за цялата система за управление на отпадъците“, категоричен бе кметът на община Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене