Кметът инж. Огнян Атанасов представи проекта „Младежки център – Кюстендил – ключов фактор“за по-добро бъдеще“

„Това е един прекрасен проект, който ще предостави множество възможности за младите хора в община Кюстендил. Периодът на изпълнение е от 2 февруари 2024 г. до 30 юни 2026 г. Общата стойност на проекта е 4 262 175 лв., като предоставеното финансиране е чрез Плана за възстановяване и устойчивост – 3 729 022,76 лева и национално съфинансиране – 533 152,53 лева“, каза инж. Атанасов и изрази надежда младите да намерят своя път и развитие посредством новото младежко пространство и да припознаят себе си в младежкия център.

„Младежкият център ще се намира в двора на Обединен детски комплекс. Тук е моментът да съобщя, че по време на кандидатстването не беше допустимо ремонт на съществуваща сграда. Това е причината да не се ремонтира сградата на ОДК, но ние ще търсим възможности за друго финансиране за нея“, посочи още инж. Огнян Атанасов. Той уточни, че двете институции ще имат различни дейности – ОДК ще продължи да съществува като център за професионално и личностно развитие, а Младежкият център ще има друга насоченост и ще бъде в двора на ОДК.

Ръководител на проекта е заместник-кметът Кристиян Иванчов, който представи проекта „Младежки център – Кюстендил – ключов фактор за по-добро бъдеще“ в детайли.
„Младежкият център ще предоставя разнообразни дейности, включително и международни такива, както и цялостни услуги в помощ на личностното развитие на младежи. Целевата група на центъра ще бъдат ученици и младежи от 13 до 29 години, ученици в риск от отпадане или отпаднали от училище, както и младежи от други уязвими групи“, каза Иванчов.

„Сред основните цели на Младежкия център е подкрепата на формирането, развитието и реализацията на учениците и младите хора чрез изграждането на мултифункционален Младежки център, както и разработване на конкретни дейности и политики, насочени към младите хора в посока повишаване на техните цифрови умения, развитие на предприемаческата грамотност, на общата и финансовата грамотност, развиване на специфични меки умения на младите хора“, каза още Кристиян Иванчов.

Сред заложените в проекта дейности са регионални младежки срещи в град Кюстендил, дискусионни семинари, психологически тренинги, свързани със справяне със стресови ситуации, критично мислене, изграждане на социално отговорно поведение чрез насърчаване на здравословен начин на живот, курсове, насочени към ключови компетентности и кариерно развитие и др., както и разнообразни клубове по интереси, сред които: Арт клуб, Клуб „Танци”, Клуб „Кулинар”, Клуб „Спорт и туризъм“, Клуб „Екология“, Клуб „Фотография, Клуб „Традиции и обичаи“ и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене