Първи май – празник на село Кочан

Село Кочан е едно от най-големите села в община Сатовча, област Благоевград. То попада в историко-географската област Чеч и се намира на около 10 км от границата с Гърция в Западните Родопи. Гордост на селото са брезовите гори, които оформят един от най-големите естествени брезови масиви на Балканите. Жителите на Кочан са близо 3 000, а съградените чешми в землището на селото наброяват вече 200.

На първи май, за 13-та поредна година, село Кочан ще посрещне своя празник. Организатори са кметството и местното читалище „Просвета – 1938“, подкрепени от общинската администрация в Сатовча. В програмата на тазгодишното издание на празника е традиционният турнир по футбол, който започва в 9.00 часа и е под патронажа на д-р Арбен Мименов, кмет на община Сатовча. Началото на празничната музикална програма е в 15.30 часа на площада на селото.

„Както винаги и тази година ни води желанието за разнообразие. Поканили сме и изпълнители, които не са посещавали Кочан, за да е интересно на публиката“, сподели за Радио Благоевград Слави Узунов, секретар на читалище „Просвета – 1938″. Наред с участието на певчески и танцови групи от селата Кочан, Ваклиново, Сатовча, от градовете Доспат и Панагюрище, на празника очакват първото гостуване на женска фолклорна група от град Разлог, 15 гайдари от град Девин, мъжката фолклорна група „Кабадалии“ с Йордан Николов, младата певица Теди Еротеева, родената и израсналата в село Кочан народна певица Емилия Широва. „Надявам се да бъде интересно и забавно“, каза Слави Узунов и покани слушателите на Радио Благоевград да гостуват в село Кочан с „добре дошли са“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене