Великден идва с гръмотевици-какво време ни очаква?

По-динамично време се очаква в средата на следващата седмица през великденските празници. Тогава има условия за силни гръмотевични бури. Това каза синоптикът Петър Янков в студиото на „България сутрин“.

Той сподели, че събота и неделя времето ще бъде подходящо за планински туризъм.

В събота валежите ще бъдат главно в Западна България, в планинските райони ще превали за съвсем кратко. Температурите ще бъдат 17 и 23-24 градуса. София отново ще бъде най-хладната балканска столица. Неделя ще бъде много слънчева, температурите ще се повишат – около 27 градуса в населените места и той е по-подходящият ден за туризъм в планината“, допълни Янков за Bulgaria ON AIR.

В началото на празниците до 3 май времето ще бъде по-хубаво, като ще има и повече слънце.

От 3 май започва по-динамично време, така че главно в Западна и Южна България се очакват силни гръмотевични бури, това важи и за Гърция, където нашите сънародници обичат да пътуват. На 4 май се очакват проливни валежи“, поясни още Петър Янков.

Попитан дали сахарският пясък, който оцвети небето над Гърция, можеше да бъде прогнозиран, той отговори: „Тези валежи бяха вследствие на по-активни процеси над Южна Европа, имаше два пътя на циклоните – единият е северен, а другият – южен. Тези процеси донесоха въздушни маси от Северна Африка. Подобни процеси ще има и в средата на следващата седмица“.

Очакванията са, че първата половина на май месец ще бъде по-динамична и с повече валежи, както и в края на май.

Май се държи точно така, както е в нашето съзнание – с повече валежи през първите 10 и последните 10 дни“, завърши синоптикът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене