Започва се: Маски в аптеки, оптики и дрогерии от днес в София, дистанция и хоум офис

Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев от утре се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София – град за срок от 30 дни.

Заповедта е публикувана на сайта на СРЗИ и е на основание чл. 63, ал. 11 и 14 от Закона за здравето, чл. 73 от Административно процесуалния кодекс и в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с Решение № 474 на Министерския съвет от 14.07.2022 г., съгласувано с главния държавен здравен инспектор.

Мерките предвиждат задължително носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, Столична регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

 

Мерките включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване и работа от разстояние (надомна), при възможност.

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта.

В нея се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

 

Болниците започнаха подготовката за вълна от пациенти, тъй като вече 9 области влязоха в първия етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

 

В плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболеваемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

Здравните власти са организирали лечебните заведения да получат достатъчно количества лекарства за лечение на вируса, стана ясно от проведена среща между тях и представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ вчера.

Мерките, които трябва да се спазват в деветте области, са носене на маски в болниците и социалните заведения, спазване на дистанция от метър и половина и при възможност работа от разстояние.

В последните дни и Черноморието влезе в червената зона, след като заболеваемостта надвиши 250 на 100 хил. души на 14-дневна база. Миналата седмица София първа светна в червено. Други 16 области са в жълта зона, което означава, че нивата на заразата там са над 100 на 100 хил. души.

Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна, успокои зам. здравният министър д-р Петър Грибнев, който от вчера оглавява ведомствения пандемичен комитет към здравното министерство. Към момента в интензивни отделения са настанени 33-ма пациенти с COVID, уточни още той.

Тревожна статистика е, че в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на вируса. Едно от тях е установено в дом за стари хора в Харманли. Това съобщиха от областния кризисен щаб. Контактните потребители и двама души от персонала са поставени под карантина.

За голяма скрита заболеваемост и опасност от по-бързо разпространение на заразата, предупреждават лекари от Пловдив. Градът е в жълтата зона с над 100 на 100 хил. души. Много пловдивчани със симптоми на COVID не се тестват, отбелязаха медици от града. Според експертите от РЗИ доста хора не искат да дават 60 лв. не само за PCR тест, но и 10 лв. за антигенни.

“Има и хора, които не искат те и семействата им да се карантинират и затова не се тестват и не търсят медицинска помощ”, заяви общопрактикуващият лекар д-р Георги Цигаровски. Според него по този начин на риск от заразяване се излагат много хора.

Той посъветва всеки, който има симптоми на коронавирус – висока температура, неразположение, кашлица, кихане и др., да потърси за съвет своя личен лекар, като не е необходимо да го посещава, а може да направи връзка по телефона или чрез социалните мрежи. Медиците призоваха пловдивчани да поставят маски в здравните заведения и на закрити обществени места, където се струпват много хора, както и да спазват дистанция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене