БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО В СМОЛЯН

До края на месец юни всички жени и мъже на възраст 50 – 74 години (както и хора на друга възраст с фамилна обремененост), имат възможност да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден В ЛАБОРАТОРИЯ „НОЛЕКС“ (МЕДИЦЕЛ), БУЛ. „БЪЛГАРИЯ“ №6, СМОЛЯН.
Изследванията се провеждат в рамките на Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Безплатни контейнери за пробата можете да намерите в лабораторията, при личния лекар или в новооткритата аптека на бул. България в Смолян. Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да се спазва „бяла диета“ – да се консумират продукти като бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия. За повече информация попитайте Вашия личен лекар.

Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без оплаквания, преди тези изменения да са се превърнали в злокачествено образувание. Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на проблем, но не е достатъчно за поставянето на диагноза. По преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер. Възможно най-ранното откриване на рака на дебелото черво е изключително важно за успешното му лечение.
Още информация за кампанията – на сайта testvai.bg и безплатен национален номер 0800 202 80.

РЗИ – Смолян

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене