Античният град Хераклея Синтика край храма на Ванга посреща туристи с най-ценните си находки

Успешно се изпълни първият етап на проекта от Община Петрич за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“.

Осигурена е доспъпна и комфортна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа древното селище, изпълнено с много история и драматични обрати в развитието си.

Направена е консервацията на разкритото при проучванията на археолозите, като този процес ще се надгражда във времето, тъй като изследването на античния град ще продължи.

Вече са обособени пешеходни алеи и платформи за наблюдение, направен е и лапидариум от изложени на открито артефакти – части от колони, капители, части от статуи и други архитектурни елементи. Реставрирано е и светилището на Немезида.

В обекта работи и модерен посетителски център с две зали, подредена е и постерна постоянна експозиция, която показва културното и природно богатство в местността Рупите, където е и храмът на пророчицата Ванга.

Представена е също и историята на развитието на обекта от началото на разкопките преди 17 години. Оформени са и места за отдих на туристите. Сред атракционите на Хераклея Синтика са и реалистични фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град.

Хераклея Синтика - 2024

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене