Една разходка между ада и Рая в Родопите! И всичко започва от Борино….

“Дяволската пътека” е една атрактивна природна композиция и определено много различна от повечето пътеки – съчетание от скални форми, водни каскади, водопади, скални венци и други природни богатства. Преминаването по екопътеката води до амплитуда на емоциите във всяка крайност – от най-голямото спокойствие, до страхотен адреналин и препускане на пулса. Различните участъци, през които се преминава, са съвсем различни и като трудност и като красота и усещане.

Дяволската пътека се намира до село Борино, Девин. Изградена е над/около река Читак дере и се състои от т.нар. малък и голям кръг. Малкият кръг отнема около 3-4 часа, а големият поне 5-6 часа. По пътя са изградени са множество информационни кабини, дървени мостове, платформи, места за отдих, чешми и площадки за снимки. Пътеката обхваща територия от около 20 кв.км. и има две стартови точки – Северна стартова точка откъм с.Борино и Южна стартова точка – откъм Буйновското ждрело, до водослива на Чатак дере с Буйновска река. Минава над реката по няколко дървени мостчета, за да стигне до дяволския мост и дяволския скрит водопад.

Туристи представят мястото като едно незабравимо изпитание и огромно излизане от зоната на комфорт, което човек помни завинаги. На места човек наистина се разтреперва. Няма се представа как е изградена и какви усилия е коствало – РЕСПЕКТ!

Слизането по стълбата, която води до скрити водопади, описват като най-интересната и екстремна част от цялата пътека. Именно тя е мястото, което генерира най-много адреналин и ни кара да забравим за всеки друг от текущите проблеми. Не случайно препоръчват този маршрут. Основните причини са следните:

много добро зареждане сред дивата природа, минавайки през ждрелото и неговите на моменти екстремни стълби и мостове;

голямото спокойствие,което ни обзема съчетано с уникалните гледки и незабравимите моменти;

красивото и вълнуващото се оставя за „десерт“.

Водопадът Късак – намиращият се на 23 км. от еко пътеката водопад, е неподозирано водно изящество в сърцето на Западните Родопи, което си заслужава да бъде видяно.

Водопад “Самодивско пръскало“ – намиращ се на около 35 км. от пътеката и носи името си от древни легенди за самодиви, които обитавали района около крепостта Калето. Днес не е нужно да сте самодиви, за да достигнете подножието на водопада и да се насладите на неговата красота, всеки може да го направи…

Други множество забележителности по пътя към Дяволската пътека:

-„Орлово око“ – панорамна площадка, изградена във високите скали на Буйново ждрело. От това живописно място ще видите Родопите като на длан и ще направите невероятни снимки, които оставят вечен спомен. Ако не желаете или не можете да достигнете до него пеша, има организирани джипове, които ще направят преживяването ви разнообразно и ще ви придвижат директно до платформата за снимки.

-„ Ягодинска пещера“ – една от най-красивите пещери в България. Намира се до с.Ягодина и недалеч от Буйновското ждрело – един от входовете към Дяволската пътека.

– „Триград“ – намира се на около 20 км. от пътеката. Това е специфична и уникално по рода си местност с многобройни живописни забележителности. Някои от тях са Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло, Чеирските езера, Харамийската пещера и много други.

В близост до туристическия маршрут има и голям брой места за настаняване, където може да се отдадем на заслужена почивка след прехода. Има опции както за по-големите авантюристи, които предпочитат естествената среда, така и за почитателите на уюта и лукса. Ето и някои предложения за вашия престой:

  • Семеен хотел Дейзи, Борино
  • Къща за гости “При езерото“, Борино
  • Комплекс “Романтика“, Сърница
  • Вилно селище “Оазис“ Доспат
  • На палатка до язовир Доспат

Каквото и да кажем за чудесата и красотата на Родопите, винаги ще е малко, но еко пътека “Дяволската пътека“ със сигурност е едно от най-впечатляващите места за разходка в тази част на България. С многобройните мостчета, стълби, пътечки, рекички, места за отдих и природни богатства, това магично място е кътче от Родопите, което задължително трябва да посетите….

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене