Хърватия е новото огнище на коклюш

Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Отчетени са 6381 случая за първите два месеца и половина

След края на пандемията от коронавирус на стария континент се появиха заболявания, които бяха по-разпространени в миналото. Коклюшът е едно от тях, но в европейските страни се наблюдават все повече такива случай. „Политико“ определя Хърватия като новото европейско огнище на инфекциозното заболяване.

В Хърватия, Дания, Чехия, Белгия, Великоритания и Испания броят на случаите със заболели от коклюш рязко скочиха. В Хърватия към момента са отчетени 6381 случая за първите два месеца и половина от тази година.

В повечето европейски страни, сред които и България, децата получават първите две дози комбинирана ваксина против коклюш, дифтерия и тетанус, когато са на възраст между два месеца и една година. Втората доза се поставя преди навършване на две години, а третата – между третата и седмата година.

Част от причините за разпространението на коклюш в Европа към момента е спадът на процента ваксиниращи се. Инфекциозното заболяване е най-рисково за новородените. За възрастните е основно неприятно, но при най-малките може да се стигне до редица усложнения, а в някои случаи изходът може да е фатален.

Инфекцията, описана още от Чарлз Дикенс, е последната от поредица „викториански болести“, завърнали се на Запад след нарастването на случаите на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, отбелязва още “Политико”.

Инна Ангелова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене