След 40 години обещания: Отново опит за отваряне на граничен пункт „Клепало“

Затоплянето на дипломатическите отношения между България и Македония вероятно ще размрази надеждите на хората от граничните райони, които са всъщност хиляди разделени семейства. За изграждането на дългоочаквания нов граничен пункт се договориха двете съседни държави. Стратегическият проект за ГКПП „Клепало“ между Струмяни и Берово ще осигури още една връзка между двете страни и ще помогне за развитието на икономическото сътрудничество и на туризма, съобщиха от регионалното министерство.

За ускоряване на работата по граничния пункт се договориха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му колеги – министрите на транспорта и съобщенията Благой Бочварски и на местното самоуправление Горан Милевски. Министрите са участвали в заседанието на работна група „Инфраструктура, транспорт, свързаност“ в рамките на правителствената среща между двете държави.

Министрите начертаха стъпки за ускоряване на изграждането на ГКПП „Клепало“. До края на февруари се очаква да бъде проведено първото официално заседание на Смесена експертна комисия за определяне на параметрите му.

От македонска страна има  изградени  сгради за митнически и граничен контрол, които пустеят преди повече от 20 години. От българска страна няма нищо, освен проектна готовност.

България е започнала да работи по подобряване на пътищата към бъдещия пункт. Извършен е превантивен ремонт на приблизително 20 км от третокласния път Струмяни – Раздол. За оставащите около 17 км до границата има изготвен проект с два варианта за изграждане на трасето. Експертната комисия към АПИ  ще избере един от двата варианта до края на февруари, след което ще започнат необходимите екологични процедури. Изграждането на отсечката е заложено в  инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Министър Гроздан Караджов информира, че предстои разширение на граничен пункт „Станке Лисичково“ между Благоевград и Делчево. Пълната  модернизация от българска страна включва проектиране и изграждане на нови отделни трасета на пункта, които да поемат увеличен трафик на пътници и превозни средства. Ще има и нови сгради за изпълнение на граничния и митническия контрол.

Обещанията за нов граничен пункт са от преди повече 30 години. На територията на благоевградска област има два действащи ГКПП пункта между България и Северна Македония – „Златарево“, който беше изпепелен от пожар преди 2 години и „Станке Лисичково“, който от 25 години чака да бъде разширен и с нова сграда. Към момента мечтаните и обещавани гранични пунктове между Струмяни – Берово и Симитли – Пехчево са нереализирани.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене