Официалният ден на Рамазан Байрам за тази година е на 10 април и ще продължи три дни

Свещеният месец на мюсюлманите Рамазан или Рамадан започва по залез на 11 март и приключва по залез на 9 април 2024 година. На места може да се срещне един ден разлика. Получава се така, защото по ислямския календар денят завършва с края на залеза, а не в полунощ. Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам – на 9, 10 и 11 април, Курбан байрам на 14 и 17 юни, Рождението на Мухаммед на 14 септември.

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, известен още като Шекер Байрям.
Традицията е гостите да бъдат посрещани с баклава и бонбони.
„Рамазан е едно пречистване на лошите мисли, лошите навици“, казва зам. районният мюфтия на Кърджали Сурай Мустафа.

Същността на Рамазан Байрам

Рамадан е време на духовно обновление. Мюсюлманите, спазвайки редица правила и забрани, се стремят да преодолеят изкушенията и желанията, за да покажат любов към Аллах, да се научат на смирение и покаяние, да станат по-справедливи и милостиви. През свещения месец вярващите укрепват връзката си с Аллах чрез молитви, четене на Корана и вършене на добри дела. Мюсюлманите вярват, че по време на Рамадан Коранът е разкрит на хората и следователно месецът е свещен. По това време пророкът Мохамед се намира в духовно уединение в пещерата Хира в околностите на Мека, където получава първото божествено откровение от ангела Джибрил. Това се случи в Нощта на силата (нощта на ал-Кадр), която се празнува в последните десет дни на Рамадан. През 2024 г. Нощта на силата се пада от 5 април до 6 април, на 27-ия ден от свещения месец.

Всички правила на строгия пост започват да се прилагат през нощта. По същия принцип трябва да се сложи край на поста – при залез слънце, когато мюсюлманите се събират в джамиите за колективна молитва. Мюсюлманите започват да се подготвят предварително за края на Рамазана: извършва се цялостно почистване на къщата и двора, хората приготвят празнични ястия и най-добрите тоалети. Даването на милостиня се счита за задължителен ритуал. Това компенсира грешките, които човек може да е направил по време на гладуването. В този случай вярващите жертват или пари, или храна.

Самия празник Рамазан байрам се празнува непосредствено след свършването на тридесетдневния пост (оруч) и се приема като голяма милост от вярващите и благочестиви мюсюлмани, които реално са гладували. Смята се, че по това време на постите те водят ожесточена борба със злото и успяват да победят, затова има право на тържествено празнуване на Рамазан Байрам. Тогава освен пищното угощение, всички по-млади искат прошка от възрастните. Сред турското население у нас по време на постенето за Рамазан Байрам мъже пеят манита (четиристишия, които обикновено са римувани в първия, втория и четвъртия стих). Всяко село или махала си има мъж, който с тъпан събужда вярващите мюсюлмани за закуска преди зазоряване и пред домовете на отделните семейства изказва най-различни благопожелания, като: „Хошафън суйу болдур , Бир кепче даха долдур, Сахурда кьофте вармъш, Не олур еркен калдър” ( много е водата на ошафа, затуй ми налей още един черпак, разбрах, че на сахур има кюфтета , не забравяй да ме събудиш) или „ Инананлар оруч тутар, Гьонюллер хеп бир атар, Севинир хеп мюминлер, Аллах дийенлер артар” ( Вярващите постят, всички сърца бият в едно, вярващите се радват, защото броя им се увеличава). Събуждането с тъпан и манита се повтаря всяка ранна утрин в продължение на 30 дни. Сутрешното ядене се нарича „сахур“, а вечерното –„ифтар“. А в първия ден на Байрама посещават всичките семейства, за да си получат съответното възнаграждение.

В паметта на вече доста възрастни мъже от турското население са съхранени текстове и мелодии на манита. Преди Рамазана турското население от Кържалийски регион пази пълна възбрана от хранене, вода и пушене от изгрев слънце до залез. След едномесечен пост правят разговяване в първия ден на месец шаввал. Кючук байрамът или Рамазан Байрам продължава три дни. Същинският празник се подготвя два дни по-рано. Пекат се катми и се раздават. Наричат ги още чьорек гюн или арифе. Раздават се също и мекици. В деня Арифе (Просветление) възрастните, ако не са имали възможност предните дни – отиват на гробищата, за да почистят гробовете на близките си. Вечерта децата излизат на групи и с тъпан или друг ударен инструмент обхождат домовете с думите: „Пиши, пиши, пишимиз, будур бизим ишимиз, я олмазса – бал олсун, хане сахиби саа олсун, хю, дедик, хю – тахта алтънда търтъл, вер коладжъ куртул”( пожелание към семейството за здраве с римувани думи – …ако не е масло, мед да е , под гредата гъсеница, дай ни мекица, за да се отървеш от нас…) В този ден децата обхождат къщите и ги даряват с мекици и бонбони. Вечерта всички се къпят и си подготвят най-хубавите тоалети за следващия ден.

Първият ден на Рамазан Байрам започва сутринта с рамазанска молитва в джамията. С празнична проповед мюсюлманите се призовават да спазват традициите, да почитат повелите на пророка Мохаммед за мир, разбирателство, милосърдие, единство и добруване. Чрез молитва те приветстват пророка, изразяват своята признателност към Всевишния и искат прошка.
По време на свещения месец много мюсюлмани се стремят да прочетат целия Коран, за да задълбочат знанията и разбирането си на свещения текст. По време на Рамадан мюсюлманите трябва да вършат добри дела и да помагат на нуждаещите се: да раздават храна, дрехи, пари за благотворителност. Милостинята (закят) е един от стълбовете на исляма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене