Доброволци от сдружение „Диабет без страх“ премериха кръвната захар на 298 души в Разлог

Събитието „Захарче с цвете“ се състоя тази събота, на площада в Разлог, организирано от сдружението и Oбщина Разлог по случай Световния ден на здравето и здравния работник.
На особена почит за община Разлог винаги са били здравните работници – хората с бели престилки и огромни сърца. В навечерието на техния празник Oбщина Разлог, съвместно със захарчетата от СНЦ “ Диабет без страх “ реализираха различен проект на признание.
Захарният диабет е един от основните бичове на съвременното общество, открит рано и добре контролиран ще спести много работа на така ценните за община Разлог здравни работници. Затова и събитието премина под мотото „Нека покажем колко ценим нашите медици и колко сме отговорни!“

Шатрата и малките членове на сдружението – доброволци, нарекли себе си „захарчета“ привлече жителите и гостите на Разлог. Председателят на сдружението Елена Бонкова и медицинската сестра-доброволец Христина Лазарова подпомагаха „захарчетата“ в скрининга и коректното отчитане на нивото на кръвната захар.
„Това са деца-активни членове на сдружение „Диабет без страх“ от Разлог, от Смолево (община Якоруда), от Банско.- сподели след събитието Елена Бонкова. – Някои от тях са с диабет, с аутизъм, с недостиг на хормон на растежа, имаме и здрави деца. И в това е смисълът на сдружението – да социализира децата с проблеми, да създаде равнопоставеност и съпричастност.“
Всички лекари, които случайно преминаха през площада бяха зарадвани с цвете и с топли думи на благодарност от децата. „Захарчетата“ не забравиха да поднесат цвете и на организаторката Елена Бонкова и на медицинската сестра Христина Лазарова.

„Те, нашите „захарчета“ дори даваха адекватни съвети на всички, които си премериха кръвната захар: да пият вода, да се хранят здравословно, да се съветват с личните си лекари. И много се забавляваха.“ – каза още Елена Бонкова и специално благодари на кмета Красимир Герчев за политиката му към болницата и опазване здравето на жителите на община Разлог.
Акцията „Захарче с цвете“ продължи над три часа.
Резултатите: от 298 души – на 20 са отчетени по-високо ниво от нормалната кръвна захар, които твърдят, че не са диабетици. Организаторите са удовлетворени, че скринингът ще помогне на много хора.

„В това е смисълът на човешкия живот – да спасиш друг. – казва Елена Бонкова. – И нека всички заедно отдадем заслужена почит към здравните работници, институции, сдружения, деца и доброволци, които се грижат за здравето и го опазват.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене