Измамник завлече съгражданин със 187 000 евро

Приключи разследване срещу измамник, причинил имотна вреда в размер на 187 500 евро. Прокуратурата го предава на съд по два текста от Наказателния кодекс.

Р. Х. въвел в заблуждения бизнесмен от Петрич, който търсел инвеститор или възможност за кредитиране от чуждестранна банка за реализиране на мащабен бизнес проект. А. П.. се срещнал със съгражданина си, който се представял за служител в крупна международна компания.

С цел набавяне на имотна облага обвиняемият успял да възбуди заблуждение и да убеди А. П., че регистрираното в Малта негово дружество ще може да му осигури финансиране на стойност 5 милиона евро от швейцарска банка. Заявил му, че ще подготви цялата документация за кредитирането, ще организира издаването на банкови гаранции, ще предостави обезпечение за дълговото финансиране, което гарантирано щяло да доведе до отпускането на средствата. За това посредничество следвало да му се плати сума, равняваща се на 3,75% от искания кредит – 187 500 евро.

Между страните бил сключен договор за консултантски услуги. Р. Х. изискал цялата сума да му бъде преведена по банкова сметка в Сингапур, като уверил А. П., че нещата се развиват по план. Парите били преведени, но последвал отказ от банката на получателя. В телефонен разговор обвиняемият обяснил случилото се с ограниченията и изискванията в световен мащаб при по-големи международни преводи. Посочил друга сметка в банка в Нидерландия, обаче и от нея парите били върнати на наредителя.

Междувременно от представител на измамника били изпратени съобщения по електронна поща за хода на кредитирането – готовност за плащане по издаден акредитив, банкови потвърждения. След интензивна и заблуждаваща кореспонденция петричанинът не се усъмнил относно действителните намерения на обвиняемия. Той от свой страна не се отказвал от престъпните си намерения с цел придобиването на имотна облага. Заминал за Литва за откриване на банкова сметка, по която получил от А. П. сумата от 187 500 евро. Още същия ден Р. Х. започнал да се разпорежда с постъпилите парични средства. След като установил, че станал жертва на престъпление, пострадалият подал жалба в прокуратурата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене