Кои са най-често използваните функции на климатика

Всеки климатик притежава различни режими, които ни помагат да настроим системата според потребностите си и да си осигурим повече комфорт у дома. В следващите редове ще разгледаме кои са най-често използваните функции на климатиците и какво представляват те накратко.

Режим на самопречистване

С този режим са оборудвани новите модели и не всяка компания го предлага. Един от производителите, при които ще срещнете подобна функция, са климатици Toshiba предлагани в България от eclima.bg. Тяхната технология се нарича Magic Coil и е свързана с топлообменника на вътрешното тяло. Нейната работа е да намалява и контролира влагата вътре в тялото, за да постисне образуването на вредни микроорганизми. Трупането на конденз по вътрешния вентилатор бива предотвратено с помощта на специалната алуминиева намотка. След изключване на климатика перките продължават да работят известно време, с което пречистват системата и запазват качеството на въздуха.

Сух режим

Сухият режим е една сравнително нова функция, предлагана с модерните инверторни и хиперинверторни технологии, която цели да премахне излишната влага от помещението (а не от вътрешното тяло). Когато в жилището има твърде много влага, имате усещането, че в стаята е по-топло, отколкото действително е. С други думи, не можете да усетите реалната температура. Това ви принуждава да намалите градусите на климатика с цел по-добро охлаждане, а то от своя страна увеличава разхода на електроенергия.

Тук на помощ идва сухият режим, който може да изсуши въздуха до комфортно ниво и да премахне сауна ефекта, създаден от излишната влага. Така не само ще се чувствате по-добре през деня, но ще се радвате на по-пълноценен сън през нощта.

Сухият режим е изключително полезен за помещения с повече влажност, както и за районите, в които се наблюдава по-висока влажност през една част от годината.

Трябва да знаете, че тази функция не бива да се използва целодневно, тъй като може да изсуши въздуха твърде много и да причини дискомфорт в дихателните пътища. Съветваме ви е да ползвате уред за измерване на влажността. Нарича се хигрометър. Препоръчително е да поддържате между 40 и 60% влажност в стаята.

Режим на вентилатора

Този режим се използва, за да се активират перките или вентилатора на климатичната система. При по-новите модели това може да се случи дори ако компресорът е изключен в този момент. Важно е да се отбележи, че температурата и влажността не се променят.

Режимът Fan помага за плавното разпространяване на въздуха в стаята. Така се предотвратяват горещите и студени вълни. Крайният резултат е една равномерна стайна температура и повече комфорт.

Друго приложение на тази функция е при замръзване на кондензаторните намотки. В такъв случай вентилаторът може да помогне за размразяването им.

Освен това режимът на вентилатора би могъл да замести режима Cool, когато нямате нужда от прекомерно охлаждане. По този начин ще спестите от сметките за ток.

Автоматичен режим

Автоматичният режим помага да поддържате желаната температура в помещението без да се налага периодично да променяте градусите. Климатикът ще работи до достигане на зададената температура и ще намали мощността, когато целта е изпълнена, след което отново ще се активира при необходимост.

Тази функция е налична както в режим на отопление, така и в режим на охлаждане. Най-често се изобразява с буквата А в центъра на иконката. При по-старите модели може да се видят две успоредни черти под стрелките, изобразяващи силата на вентилатора (Fan mode).

Турбо режим

Тази функция трябва да се използва в рамките на 30-60 мин. Основното ѝ предназначение е бързо охлаждане и бързо затопляне на стаята. Когато е включена, климатикът работи на пълна мощност и съвсем закономерно изразходва по-голямо количество електроенергия. Затова ви съветваме да не я ползвате дълго време, ако не искате сметките ви за ток да набъбнат многократно. Въпреки това за турбо режима си има време и място и е добре да сте запознати с функцията му.

Еко режим

Както самото име подсказва, това е един икономичен режим, чиято цел е да намали потреблението на електроенергия. Когато е включен, това ви гарантира, че вашият уред работи по възможно най-енергийно ефективния начин. На различните модели се обозначава с различен символ, но най-често се среща надписът „Eco“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене