Животновъди недоволстваха в Кюстендил от липсата на ваксини за нодуларния дерматит

Около 30 недоволни фермери се събраха в двора на Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил, с искане да им отговорят, кога ще бъдат получени ваксините срещу нодуларния дерматит. Първоначалната информация бе, че ваксината ще бъде доставена още в понеделник.


Част от събралите се фермери заявиха, че са готови да не допуснат ветеринарни лекари във фермите си, дори да се установи болестта при техните животни. Те са готови ако не пристигнат скоро ваксините да затворят и главни пътища в региона.


Според фермерите, обезщетенията са твърде малки около 1, 95 лв. на килограм. На пазарни цени в момента една крава струва между 1500- 2000 лв.
„Всеки ден ни лъжат, че ще ваксинират животните. Ако се заразят моите крави, какво трябва да направя? С този кредит, който съм взел и ако ми унищожат животните, какво трябва да направя, да се обеся ли?!“, заяви един от животновъдите.

Преди 6 месеца на животновъдите им е раздадена брошура с опасността от нодуларен дерматит. Те недоволстваха, че за това време нищо не е направено.

„Защо убиват всички животни и болните и здравите. В други държави, като Гърция и Турция здравите ги лекуват, а убиват само болните“, казаха още животновъдите.

Временно изпълняващият длъжността директор на ОБДХ- Кюстендил Бойко Опърлаков се опита да успокои животновъдите, като им каза, че тази вечер се очаква да пристигне ваксината от ЮАР в България.
„За Кюстендилска област ще има ваксини за цялото поголовие. Ако трябва ние няма да спим, но ще докараме ваксината. До момента са раздадени 5 150 ваксини. В Кюстендилска област има до този момент 6 огнища на болестта“, обясни Опърлаков. Последните убити животни са от днес, две крави в Дупница. Така общо умъртвените в областта стават 38. Говедата в област Кюстендил са 6 900.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене