Атаката срещу ЮЗУ влияе негативно на студентите, страхуват се за бъдещата си реализация

Часове след излизане на разследващи публикации бяха организирани защитни мероприятия и за пореден път се противопостовят на медиите, които критикуват ЮЗУ „Неофит Рилски основателно“. В тази връзка бяха изразени становища в защита на университета и от студенти.

Преди месец поканихме министъра на образованието и науката в оставка Галин Цоков да посети ЮЗУ „Неофит Рилски“ и да се срещне със студентите, но той не дойде. Сега каним бъдещия служебен министър на МОН. Това каза на пресконференция Виктор Василев, секретар на Студентския съвет към университета по време на пресконференция, предаде репортер на „Фокус“.

Идеята за срещата е да се обсъди ситуацията около системните атаки срещу ЮЗУ, които по думите на Василев, влияят зле на обучаващите се.

„През последните месеци сме свидетели на атака, но никой не потърси мнението на студентите и дали твърденията са така, както са. Затова ние от Студентски съвет и студентската общност отново заявяваме, че твърденията в медиите са фалшиви и невярни. За нас като студенти е притеснително, че се проявява тенденциозно отношение към университета. Лично сме засегнати от медиите, които твърдят, че завършили студенти ще трябва да карат нови изпити. За нас като студенти е притеснително, че големите медии дадоха трибуна само на доц. Дечев“, каза още той.

Василев коментира, че заради атаките в последните месеци, учебния процес не върви приятно.

„През следващата година ЮЗУ ще чества 50 години. Университетът дава кадри на цяла България, недопустимо е да има такова отношение. През последните месеци учебния процес не върви приятно. Всеки ден говорим със студенти, които се притесняват за бъдещето си. Питат дали дипломите им ще бъдат истински, дали ще ги вземат на работа. Тук фалшиви изпити и фалшиви оценки няма“, подчертаха студентите.

„Настоящите студенти сме убедени, че получаваме качествено образование и ще имаме успешна реализация“, каза Василев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене