Съветниците в Разлог ще вземат заплати само ако се срещат с граждани и четат всеки ден медии

Общинските съветници в Разлог вече ще получават заплатите си не само за участие в сесии и комисии, но и за редица други дейности, които до момента се предполагаха по презумпция. Досега месечното им възнаграждение бе разпределено 65% за участие в заседание на ОбС, 20% за участие в първа комисия, 10% за участие във втора комисия и 5% за председател на комисията. Занапред обаче 50% от пълното им възнаграждение ще се дава за срещи с гражданите по предварително оповестен график, на които интересуващите се ще бъдат информирани за дейността и решенията на Общинския съвет, за отчет на дейността на съветника 1 път годишно, за ежедневно следене на местните печатни и електронни медии по теми, отнасящи се до дейността на Общинския съвет и Общинската администрация, както и ако съветникът е непрекъснато „в час“ с промените в нормативната уредба, отнасящи се до местното самоуправление.

Останалите 50% от месечното възнаграждение се разпределят така: 25% за участие в заседание на Общинския съвет, по 10% за участие в двете комисии, където съветниците са разпределени, и 5% за председател на комисия. За да му се зачете присъствие на сесията, съветникът обаче трябва да се подпише в началото и в края на всяко заседание, а не както досега – само в началото.

Тази драстична промяна, засягаща финансовите интереси на съветниците, е включена в Проект на Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация, внесен от председателя на ОбС Иван Димитров. Той е качен на страницата на общината за едномесечно обществено обсъждане и вероятно през април ще бъде предложен за гласуване.

Не е тайна, че в България болшинството от общинските съветници гледат само да не отсъстват от сесии и заседания на комисии, за да си вземат възнаграждението. Огромната част от тях не само не се срещат с избирателите, но и нямат никаква идея какво трябва да гласуват на сесия, не четат предварително изпратените им материали за заседанието или пък се мяркат в началото на сесията, след което си тръгват. Предлаганата в Разлог промяна наистина е революционна, но няма яснота как част от задълженията на съветниците – като това да четат всеки ден медиите, ще бъдат контролирани, от кого и кой ще има право да налага санкции, както и по каква система ще се определя процентът на удръжката.

Другите предложени промени са изборът на председател да се прави не с отделни бюлетини на кандидатите, а с една интегрална бюлетина, на която ще се изписват имената на допуснатите кандидати, подредени по азбучен ред.

Сесиите в Разлог вече ще се правят не всеки последен четвъртък от месеца, а по предварително установен график на заседанията на ОбС, приготвен от председателя на съвета.

С предложените промени занапред ще се изсветли и работата на постоянните комисии – дневният ред за всяко предстоящо заседание на комисиите и материалите за него трябва да се публикуват на интернет страницата на ОбС – Разлог или на общината в отворен формат, позволяващ директно извличане на текстова информация. Освен това председателите на постоянните комисии са задължени да предлагат график за заседанията за 3 месеца напред и всички заседания на комисиите да се излъчват в реално време в интернет.

Ако съветниците одобрят промените, освен дневния ред за предстоящото заседание, в интернет трябва да бъдат качени и материалите за сесията, която също ще се излъчва в реално време в интернет.

Новост е и че в ОбС – Разлог ще се създаде публичен регистър на питанията към кметската администрация и отговорите към тях.

/Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене