В Благоевград ще има публично събеседване с кандидатите за омбудсман

В Благоевград ще се състои публично събеседване с кандидатите за обществен посредник на територията на общината, съобщиха от Общински съвет – Благоевград.

Общинският съвет ще избира този петък, 29 март, между трима кандидати за омбудсман на общината – Даниела Ангелова, Злата Ризова и Атанаска Ковачева.

Временната комисия по номинация за процедурата по избор на обществения посредник ще направи днес, от 17:00 ч. в зала „22 септември“, публично събеседване с тримата кандидати, за да се проверят и оценят познанията им в правозащитната област и вижданията им за взаимоотношенията между гражданите и местната власт.

Последно обществен посредник на община Благоевград беше доц. Валентин Василев, който беше избран от общинските съветници в мандат 2015 – 2019 г., посочи за БТА председателят на Общински съвет – Благоевград, Радослав Тасков. По закон мандатът на обществения посредник започва и свършва с мандата на Общинския съвет. При избора на нов Общински съвет през 2019 г. не започна процедура за избор на омбудсман, каза Тасков като посочи, че една от основните причини е настъпилата в началото на 2020 г. пандемия от COVID–19. В периода до средата на 2021 г., до провеждане на частичните местни избори за кмет на Благоевград, е продължен договорът с доц. Василев. От средата на 2021 г. новият кмет Илко Стоянов прекратява договора, а като новоизбран председател на ОбС Радослав Тасков започва нова процедура.

Тогава имаше само един кандидат – Атанаска Ковачева, която събра 21 гласа. За да бъде избран обществен посредник, са необходими две трети от гласовете на общинските съветници – или 28 гласа, при тайно гласуване, каза още Тасков. След неуспешния избор не последва нова процедура, тъй като до края на мандата на Общинския съвет оставаше по-малко от година, коментира още председателят съвета.

В началото на мандата на настоящия Общински съвет се прие изцяло нов правилник за дейността на обществения посредник, а настоящата процедура е съгласно него. Отново се изисква кандидатът, който ще заеме позицията омбудсман, да събере 2/3 от гласовете при тайно гласуване. Събеседването с кандидатите също е част от процедурата, регламентирана в новия правилник, посочи Радослав Тасков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене