Община Гърмен като непозната, но перспективна туристическа дестинация

През последните години, различни общини в България се „пробват“ да развиват туризъм, но това е доста трудно начинание. В много от случаите това не се случва поради неразбиране на цялата верига от взаимовръзки между звената, които изграждат циркулацията на посетители, ползващи туристически услуги , оставящи си парите. Да го кажем така по най-прост и разбираем начин.

Община Гърмен е изумително място. Тук има култура, архитектура, нематериално културно наследство, културни пластове от много голям времеви период. Не на последно място, ридът Дъбраш е едно неусвоено като възможности за пешеходен туризъм място. Кулинарната специфика на района също не е за подценяване.
Населените места като Лещен и Ковачевица са олицетворение на архитектурната мисъл и строителен гений на местните дюлгери. Освен това има няколко екопътеки, водопади и защитени местности в района, които са обект на туристически интерес.

Никополис ад Нестум е впечатляващ археологически обект, обезпечен с туристически център, и компетентно екскурзоводско обслужване.
Село Огняново е място с термални извори, които водят посетители от близо и далеч. Там може да видите стара и нова, дори модернистична архитектура (обърнатата къща в село Марчево), може да попаднете в изключително луксозни хотели за възстановяване чрез лечебната сила на водата.

Село Рибново е мястото, което е може би най-перспективно за туризъм, когато става дума за универсалност. Бях там много пъти и огледах внимателно района. Там планината е мека, за разлика от каньоновидната долина на река Канина например, която прави пешеходния туризъм по-труден за планиране около Лещен, Горно Дряново и Ковачевица. Тук има маршрути на север към Сърница, на югоизток към Осиково, на северозапад към връх Митровица, на югоизток към Места. Пещерата Мануилова дупка също има своите възможности да се добави към набора пешеходни маршрути.

И идваме към сватбите. Тези шарени, единствени по рода си в България традиционни събития. Те са онази добавена стойност, която пълни с живот нашето посещение в района. Съвсем няма да кажа нещо твърде нереалистично, ако споделя с вас мнението си, че „Рибанската сватба“ ще стане едно от водещите не само в района, но и извънрегионални събития. Тук не става въпрос за възстановка. Тук става дума за нещо автентично, до последния детайл. Сигурен съм, че скоро ще има и музей, най-малкото кът на „Рибанската гелина“, за да може допирът до тази традиция да е на разположение на туристите целогодишно.

Община Гърмен има изключителна възможност да се нареди сред сериозните играчи на туристическата карта. Има от всичко, въпрос на добро предлагане, на послание, на позитивен разказ и на планиране на един общ регионален продукт, основно базиран на културно-историческото наследство, на природата и пешеходния туризъм и разбира се на нематериалното културно наследство.

Имах възможност да се запозная и с работата на кмета на общината г-н Феим Иса. Нямам съмнение, че е много уважаван и авторитетен първо като човек, второ и като управник. Освен това видях неща, които ми се понравиха и съм сигурен, че е човек на думата и действието, така че, стискам палци община Гърмен да стане „Шарена в многообразието, древна в традициите“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене