Тони Велкова: Където и да отида, пак ще се върна тук в България!

Toni_Velkova

Казвам се Тони Велкова, родена съм в град Сандански. Завършила съм СОУ “Св. Паисий Хилендарски” в село Микрево. Училището е с много интересна история. Открито е през далечната 1923 година. В момента уча в колежа по туризъм – бизнес администрация. За себе си мога още да кажа, че съм много упорита.

От кога се занимаваш с народна музика?
– От много малка, вече не помня от кога. Баба ми навремето е пяла много, може би от нея съм наследила любовта и таланта си към народното пеене. Много обичам народните песни. Разбира се харесвам и слушам и други стилове, но голямата ми любов си остава народните песни.

Помниш ли първата си изява на сцена?
– Да. Доколкото си спомням първата ми изява на голямата сцена, беше когато бях на 14 години и помня, че доста те притеснявах. То притеснението го има и сега, но сега се старая винаги да се представям колкото си може по- добре. Работя много усърдно.

Разкажи ни за твоя ансамбъл „Малешевци”
– Ансамбъла е създаден, преди много години.В състава сме десет жени и четирима мъже. Това са хора веселяци. Обичат песните и за това където и да отидем на сцена, ние винаги се представяме добре. Работим с много хъс. Последното ни участие извън пределите на България, беше в Берово / Македония. Имаме и певци и танцьори и се разбираме страхотно. Преди години записвахме песни в студиото на Радио Благоевград. Записите станаха доста добри.

С какво друго се занимаваш освен с пеене?
– Освен пеенето и ангажиментите ми с „Малешевци” съм и член в настоятелството АНЧ „Братя Миладинови-1936“. Иска ми се повече млади хора да се занимават с народна музика и танци. Да обичат тези песни да уважават това наследство, което имаме.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене