Светилище по старо от Перперикон, се намира край Гоце Делчев

.

Светилище, по-старо от Перперикон се намира край Гоце Делчев.

То се намира в местността Градище, с. Долно Дряново.

Праисторическото светилище е на около 7000 години и е едно от най-старите в Югоизточна Европа. Разположено е на 500 дка и се състои предимно от скални масиви.

Впечатление правят три скали във формата на патица, змия, дракон. На три хълма са разположени още десетки каменни фигури, изобразяващи човешки профили и фигури на животни. Някои от тях са с гигантски размери. Освен това в светилището има два пещерни заслона. Предстои те да бъдат подробно проучени.

В подножието има останки от древен гръко-римски път. Има предположения, че оттук е минавал търговски път, свързващ акваторията на Тасос с Пистирос (в близост до с. Ветрен). Подобно светилище има в района на Велинград, която е било на същия древен път.

Откритието е направено съвсем случайно от професор Тодор Бояджиев, който пътува от Гоце Дечев към Смолян. Той отбива по пътя и попада на местността. След проучвания той установява, че светилището е по-старо и по-голямо от Перперикон. Три култури – тракийска, римска и визинтийска, преплитат следите си в гоцеделчевското светилище.

Доц. Анелия Божкова също изследва местността и е на мнение, че е най-древното светилище у нас. Основания за това й дават запазени следи от пещи за жертвоприношения, абсолютно кръгли дупки върху скали, разположени във формата на някои съзвездия, и исполински фигури на човешки глави и култови животни. Разкритите останки от древните зидове са частично консервирани.

В момента там се изпълнява българо-гръцки проект на стойност 1 381 560 лева, чиято цел е обектът да стане по-достъпен и подходящ за културен туризъм.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене