Интересни факти за селото, което събра таланта на Джоко Росич и Георги Черкелов

Брестница е село в Северна България. Намира се в община Ябланица, област Ловеч.
От село с богата традиция, село на занаятчии, ковачи, тепавичари, воденичари, село родило и възпитало учени, знатни хора, пръснати навсякъде по света, днес Брестница е село със стихващ живот, който крепят няколко възрастни семейства. Справка в Националния регистър на населените места показва, че в днешна Брестница няма жители от 2019-та година, макар според ГРАО тук адресна регистрация да имат петима души. Обратното броене за жителите на Брестница е започнало през 1956 година, когато са били 463.

В селото са останали белези от стара крепост, църква и манастир. Намерени са на три места стари гробища в Радойно присое, Шойн рид и при Чорбаджийска махала. През 1864 година на основите на стара манастирска църква е построен манастирът „Свети Илия”.

Наблизо има ферма за отглеждане на щрауси, като фермата разполага и с музей, който запознава посетителите с отглеждането, живота и всичко за един щраус. На няколко километра се намира и най-големият карстов извор „Златна Панега“, разположен до едноименното село. Температурата на водата варира от 8 до 15 градуса, а цвета ѝ е синьо-зелен, благодарение на силната концентрация на калциев карбонат в нея. Смята се, че водите на извора са лековити.
Има интересна легенда за извора. Разказва как овчар пасял стадото си в Рила планина, но една от овцете му се отдалечила. За да я върне, пастирът хвърлил тоягата си подир нея, но за беда тоягата паднала в едно от Рилските езера и потънала. Това било голяма загуба за бедния овчар. В дървената си тояга той бил издълбал кухина и вътре криел припечелените дребни монети. Събирани с години, те изчезнали заедно с тоягата във водите на езерото. Напълно съсипан и отчаян, овчарят тръгнал да броди из планините. Така стигнал много надалеч – чак до северното подножие на Стара планина. А там попаднал при извора на река, която излизала от подземна пещера в карстов каньон. И не щеш ли, точно там водата изхвърлила на брега неговата овчарска гега. Скромното “имане” на щастливия овчар станало повод хората да нарекат реката “златна”. Така се появило познатото днес име Златна Панега.

На 2 км от него се намира една от най-известните пещери в България – Пещерата „Съева дупка“. Легендата за Съева дупка казва, че тя е наречена на братята Съе и Сею, които са се укривали там от турците по време на робството.

Пещерата „Съева дупка“ е неповторима по своята красота и уникалност. Първите научни изследвания в пещерата са направени от братята Шкорпил от Чехия през 1895г. Пещерата е напълно изучена и обявена за природна забележителност през 1962г. При преустройството на пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датиращи от времето на римската империя и император Антоний. Температурата варира от 7С до 11С, а влажността е доста висока – 96-99%. Състои се от 5 зали:
– залата „Купена“ – наречена заради огромния сталактон, приличащ на купа сено;
– залата „Срутището“ – тя е обсипана със скални късове, породени от земетресенията през годините;
– „Концертна зала“ – има забележителна акустика и там са пеели много хорове, включително Лили Иванова;
– залата „Космос“ – наречена така, заради карстовите форми, приличащи на излитащи ракети;
– залата „Белия замък“ – заради големия сталактон, приличащ на замък.

Село Брестница също е известно с това, че в него е сниман българския филм от 1986-та година „Съдията“ с Джоко Росич и Георги Черкелов. В лентата участвали и местни жители, макар че на места пише, че е сниман в Попина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене