Ексклузивно интервю с кмета на Добринище Иван Сакарев!

Добринище е един различен град, притежава страхотна панорама, в последните години се развива много добре. Какво предстои за него?

Да, наистина Добринище е едно уникално място, което разполага с много природни дадености. Съчетанието на планината, чистия въздух и лековитите свойства на минералната вода превръщат нашето градче в целогодишен курорт. Разбира се, за да продължи да развива потенциала си, нашият град, трябва максимално добре да използва ресурсите, които изброих. Развитието на балнеологията е приоритет.

Все още сме в началото на мандата и нещата, които са залегнали в управленската програма, едно по едно, ще се борим да бъдат реализирани. Редно е да спомена хубавата новина, че нашият град беше одобрен, за реализиране на проект за изграждане на пристройка с цел разширяване на ДГ “Мечо Пух” и обновяване на дворното пространство. Добринище има нужда от изграждането на такава пристройка, за да могат първите стъпки в израстването на нашите деца да бъдат във възможно най-добрата среда! Инвестицията ще бъде на стойност един милион лева, като искам да благодаря на Общинска администрация и на Кмета на Община Банско, г-н Стойчо Баненски, без чиято подкрепа и усилия това нямаше как да се случи.

Друго нещо, за което ще положим сериозни усилия е активна рекламна кампания за популяризирането на Добринище. Рекламата е много важна, но за съжаление през годините не се е работело сериозно в тази насока.

Теснолинейката е може би една от най-големите туристически атракции, които включват разходка край неповторим пейзаж, но пък тя е също така и връзката за малките населени места между цивилизацията. Радвате ли се на много туристи, които идват с нея?

Много туристи посещават Добринище с теснолинейката, която се е превърнала в неповторима атракция. Бих препоръчал на всеки, който не е пътувал, да се възползва и да се наслади на пейзажите, които ще му се разкрият от нея. Разбира се, редно е да благодаря на г-н Кристиян Ваклинов и неговата кауза, теснолинейката да продължи да съществува. Подкрепям го напълно и в бъдеще се надявам да продължим да правим съвместно мероприятия.

Ако сме туристи, кое бихте ни препоръчали да посетим?

Бих ви посъветвал да се качите на седалковия лифт и да си направите разходка от хижа Безбог. Има много красиви, екстремни, но и лесни маршрути – за всекиго по нещо. Планинската панорама е завладяваща и неповторима. Да не забравяме, след разходката в Пирин, посещението на минералния басейн или Балнеолечебницата е задължително! Там може да се насладите на успокояващите и здравословни свойства на Добринищката минерална вода. В Добринище има интересни исторически места като средновековната крепост, която се намира в местността “Свети Никола”. Твърди се, че мястото е било обитавано от II век до XVII век, а преди това местността е била дом на траките. Така че в Добринище е врял и кипял живот от доста отдавна! В близост до местността има и красив водопад. Мястото е ‘диво’ и точно това го прави толкова специално и красиво.

В Добринище има много святи места. За вярващите или за тези, които се интересуват от религия могат да посетят двете черкви – “Свети, свети Апостоли Петър и Павел” и “Успение на Пресвета Богородица” , параклисите – “Свети Димитър”, “Свети Никола”, “Свети свети Козма и Дамян” и др., както и манастирът “Свети Пантелеймон”, който се намира на няколко километра от града. В политиката на Кметство Добринище приоритет ще бъде облагородяването и улесняването на достъпа до атрактивни и интересни места както и популяризирането им сред туристите и гостите на града ни.

Кое е типичното ястие за района?

Капамата е едно от най-характерните ястия за района. В Добринище имаме специален празник посветен на нея, който се чества в края на всяка година. Добринищани приготвят капами, представят различни ясния от района, играят се хора и се посрещат всички туристи с широко отворени сърца и пълни чаши с вино! Препоръчвам на гостите, които посещават града ни в периода между Коледа и Нова година, да се отбият на центъра и да станат част от духа на Добринище, а и да похапнат капама, разбира се!

Искате ли да благодарите на някого?

Искам да благодаря на съпругата си, която ме дари с най-голямата радост в живота – нашия син. Да и кажа, че е най-добрата майка и че без нея няма как да се справя с нещата, които предстоят.

Разкажете нещо за себе си?

На 37 години съм. По образование юрист. Израснал съм в добро семейство и смятам, че съм получил най-доброто като възпитание и пример за подражание. Майка ми е лекар и всеотдайността и търпението, което проявява към работата си са нещата, които ме вдъхновяват и ме карат да бъда като нея, но в моето си поприще. Баща ми е бил дълги години политик и интересите към политиката са запалени от него. Семеен съм и съм баща, от съвсем скоро, на едно страхотно момченце – Димитър.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене