ИВАН ГРАНИТСКИ В СМОЛЯН: „ТЕМАТА ЗА ЕНЕРГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ Е ВЕЧНА“

Проф. д-р Иван Гранитски гостува на Смолян с най-новата си книга „Енергията на българския дух”. Тя бе представена в Община Смолян от председателя на КДК Светозар Казанджиев, а по-късно и в Изложбената зала „Петър Стайков“. Писателят посочи, че Гранитски е един от водещите интелектуалци на нашето време, един отруден орач, който бразди нивата на българската духовност, издател, който формира облика на националната библиотека и общественик, чийто глас възславя честта, достойнството и славата на българския дух.
„Енергията на българския дух” излезе от печат през 2023 г.

В продължение на 30 години Гранитски изследва еволюцията на националното чувство в българската литература, анализира го и го тълкува в творчеството на различните наши поети и белетристи. Според него тази енергия днес е приспана. Постепенно забравяме своите възрожденски дейци. Особено онези, които творят около Освобождението и след него – Вазов, Каравелов, Чинтулов, Захарий Стоянов, Ботев, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков, Кирил Христов, Пейо Яворов, Гео Милев и др. Пък и от по-близките години като Павел Матев, Станка Пенчева, Лиляна Стефанова, Андрей Германов, Любомир Левчев, Георги Джагаров, Константин Павлов, Христо Фотев, Дончо Цончев, Вера Мутафчиева, Антон Дончев и др.

Темата за енергията на българския дух е вечна. Към нея са посягали редица наши философи и народопсихолози, публицисти, писатели, коментира Иван Гранитски. Акцент в книгата е начинът на събуждане на енергията на българския дух, на народностното самосъзнание. Чудото на възраждането на българския дух според Гранитски се крие в това, че генетичната даденост на българите не е позволила да умре спомена, че сме имали велика държава, минало и история.

Пресцентър на община Смолян

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене