Битките във властта! Кой – кого! Ще имаме ли премиер от Хаджидимово? И цената на едно извинение…..

Кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, която е родена в Хаджидимово недоволства,  била обиждана от коалицията и смята, че не е нарушила Конституцията, след като върна папката с мандата на президента Румен Радев. Иска извинение от „Продължаваме промяната – Демократична България.

Кирил Петков: Мария Габриел показа, че няма качествата да бъде премиер. За да бъдеш премиер трябва да имаш смелост, лидерски умения и да не се навеждаш. Жал ми е за нея. – така съпредседателят Кирил Петков я коментира в решението на ГЕРБ Мария Габриел да предложи проект на правителството без подписано коалиционно споразумение и без предварително този проект да е съгласуван с хората и партньорите в него.

Правосъдният министър Атанас Славов показа пред медиите декларацията си за отказ от включване в проектосъстава на предложеният кабинет днес и заяви, че се наблюдава тежко нарушение на Конституцията.

„Това е безобразие и поругаване на всичко, за което ние се борим като правова държава“, коментира финансовият министър Асен Василев. Критикува я остро заради това, че е предложила състав на правителството без да е питала участници в него дали са съгласни и без кабинета да е получил предварителна подкрепа от „Продължаваме промяната“. Като реакция за действието на Габриел,  я обяви за „най-новото и красиво лице на българската мафия“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се включи, като изрази учудване, че за 9 месеца от „Продължаваме промяната – Демократична България“ „не са се научили да не употребяват епитети“. „Аз ги призовавам, веднага да се извинят, както на ГЕРБ и преди всичко на Мария Габриел“, каза лидерът на ГЕРБ. Той поясни, че път назад има, но всичко зависи от това дали тя и парламентарната група на ГЕРБ биха приели евентуално извинение.
Кирил Петков за Бойко: За Бойко Борисов ме е срам, защото всички дни той не се появи да преговаря с нас. Не вдигаше телефоните. Нямаше го. Той използва четири жени, скри се зад тях и нямаше мъжеството да застане на масата и да каже дали може или не може да приеме даден кабинет“, каза още Кирил Петков. След срещата си с Румен Радев, Мария Габриел заяви: „Лично аз подписах коалиционното споразумение преди два дни“, след като в ролята си на номинирана за премиер връчи на президента проектосъстава на правителството с мандата ГЕРБ.
Според анализатори на Топ Преса въпреки всичко – правителство ще има и премиер ще бъде Мария Габриел. Има надежда, следващият министър – председател да бъде наш земляк от градчето Хаджидимово.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене