Пътуващи куклени представления и драматизации са подготвили деца от младежки театър в Петрич

Пътуващи куклени представления и драматизации са подготвили деца от Младежки театър „Маските“ към Центъра за подкрепа на личностното развитие в Петрич. Пътуващите постановки са по повод Световния ден на кукления театър. В дните межди 21 и 27 март младите театрали ще посетят деца от няколко детски градини и училища в града, каза за БТА театралният педагог и ръководител Зорка Вълчева.

Тя разказа, че всяка година трупата отбелязва 27 март по различен начин, но винаги подобаващо. През годините са подготвяли сборни спектакли, скечове, представления, дефилета в града, а по време на пандемията са го направили под формата на предаване на запис. Тази година са взели решение да отбележат датата с пътуващ театър, обясни Вълчева.

В рамките на тези дни младите театрали ще посетят Основно училище „Никола Вапцаров“ и детските градини „Детелина“, „Слънце“ и „Здравец“ в града. За своята публика са подготвили напълно нов прочит на „Червената шапчица“, в който вълкът не изяжда бабата и внучката, каза Вълчева. Трупата ще представи още драматизация на „Палечка“ и „Дядовата ръкавичка“. Вълчева обясни, че децата сами изработват декорите за пътуващите представления, за да бъдат по-леснопреносими.

В началото на тази учебна година в младежки театър „Маските“ са се обучавали около 70 деца и младежи. Към момента все още продължават да проявяват интерес и да се записват, посочи Вълчева. Обучението е в пет възрастови групи, като най-малките са 5-годишни, а най-големите – на 18 г., обясни Вълчева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене