ГЕРБ подписа споразумение с ПП – ДБ, вижте кои ще са министрите

Четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ – Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, облечени в черно, обявиха, че чакат отговора на ПП-ДБ до 12 часа в понеделник.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да подпише споразумението с ПП-ДБ.  И е дала мандат на преговарящия екип от ГЕРБ. Условието обаче е да бъде подписано и приложение 1 към него, което е състава на правителството, научи „24 часа“ от член на Изпълнителната комисия на партията на Бойко Борисов.

Съставът на правителството трябва да е следният:

Мария Габриел  – премиер и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – МВР

Андрей Цеков – регионален министър

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев – министър на отбраната

Атанас Славов – министър на правосъдието

Красимир Вълчев – образователен министър

Катя Панева – здравеопазване

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – околна среда и води

Кирил Вътев – земеделие

Росен Желязков – министър на иновациите

Жечо Станков – енергетика

Богдан Богданов – икономика и индустрия

Георги Гвоздейков – транспорт

Александър Йоловски – електронно управление

Зарица Динкова – туризъм

Димитър Илиев – спорт

Коалиционното споразумение не може да бъде подписано с друг състав на правителството, гласи решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Бойко Борисов е свикал спешно ръководството на партията си тази сутрин, след като в неделя в 21 часа Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян – четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ, обявиха неуспешен край на преговорите за ново правителство с ПП-ДБ. Те дадоха ултиматум на партньорите си или да подпишат споразумението до 12 часа в понеделник, или се отива на предсрочни парламентарни избори.

Час по-късно в неделя вечерта изявления дадоха и лидерите на ПП-ДБ. Те обявиха, че всъщност имат постигнато съгласие с ГЕРБ по политическо споразумение. Самият документ бе разпространен от ПП-ДБ около полунощ. Лидерите на обединението пък поискаха Бойко Борисов да се намеси и да не хвърля България към предсрочни избори.

По-рано днес такова искане отправи и лидерът на ДПС Делян Пеевски. Той обеща подкрепата на движението за новото правителство. Пеевски разкри, че той е постигнал договорка с ПП-ДБ как да се разпределят местата в регулаторите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене