Гледането на кафе: Турската традиция, популярна колкото Tinder

/ /iStock
Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира от поне 500 години и напоследък е любимо на представителите на поколението Z в страната.

Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, за да станат сутрин от леглото, да повишат концентрацията си на работното място или да повишат енергийните си нива.

Макар да се смята, че кафените зърна са отгледани за първи път във високите части на Етиопия, най-ранният метод за приготвяне на кафе е популяризиран благодарение на Османската империя. През XVI в. губернатор от Йемен донася в двореца на султан Сюлейман в Истанбул, наричан тогава Константинопол, кафеени зърна, подобни на череши, които се изпичат, смилат и добавят към вода. Тази смес се вари със захар в меден съд, наречен джезве, на нагорещен пясък.

Първата кафетерия в историята е открита в Истанбул през 1554 г., а до първата половина на XVII в. в града са открити около 600 кафетерии. Именно тогава се заражда културата на кафето, каквато я познаваме.

Но това не е бил Starbucks, казва Гизем Салджигил Уайт, която повече от десетилетие работи за въвеждането на уникалните турски обичаи и почит към кафето в САЩ чрез своята фирма „Turkish Coffee Lady“.

Турското кафе не е кафе за вкъщи“, казва тя. „В него се наслаждавате на момента. То символизира гостоприемството, приятелството и сближава хората“.

С богата традиция, турското кафе е включено в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2013 г. Тук кафето е основен елемент в обществените събития, участва в церемонии по годеж, семейни събирания и празници. Въпреки това един от най-объркващите ритуали е kahve fali или fal – древното изкуство за разчитане на съдбата от утайката на кафето.

Традицията може да се проследи до харема на султан Сюлейман, тъй като жените са били изключени от обществените кафенета. Вместо това в харема са били допускани фалчи, или гадатели, които да разчитат моделите, останали в утайката от кафе. В други култури гадаенето се практикувало с чаени листа или винени утайки, но в Истанбул утайката от кафе бързо се превърнала в предпочитано средство за комуникация. Ритуалът е бил начин за обмен на новини и клюки, включително кои съпруги са предпочитани от султана, обяснява Салджигил Уайт.

Повече от 500 години по-късно тасеографията (практиката на гадаене по утайка от кафе или чаени листа) все още е силна в Турция. В някои традиционни кафенета гадателите предлагат духовни напътствия, но то се модифицира и за съвременната публика. Милиони турци вече са абонирани за приложения, които предлагат гадаене на кафе с помощта на изкуствен интелект или ги свързват с виртуални гадатели.

По време на скорошно пътуване до Истанбул посетих едно от традиционните кафенета в града в търсене на поглед към бъдещето и сутрешно ободряване.

Повечето посетители, които търсят гадатели, се насочват към ярките светлини на авеню Истиклял, където неонови табели показват карти таро и архангели, а ясновидци с дебели очни линии и кадифени шалове чакат в сенчести стаи.

През 2017 г. Фаладин – игра на думи от „фал“ и „Аладин“ – е създаден от модела и инфлуенсър Сертак Тасделен, който е израснал с майка, която е можела да разчита гадания от кафе. През 2010 г. приятелите му започват да изпращат снимки на своите пресушени чаши за кафе на майка му, която отговаря с гадания по имейл. В крайна сметка това се превръща в приложение, което автоматично генерира предсказания от чаши за кафе. Сега Faladdin има повече от пет милиона активни потребители по целия свят и е толкова популярно в Турция, колкото Tinder.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене