За втори път в историята: Траурен детайл обвърза погребението на патриарха и цар Борис III СНИМКИ

Тленните останки на Неофит ще бъдат транспортирани с лафета, използван за погребението на Негово Величество

„Тленните останки на Негово Светейшество ще бъдат транспортирани на устройство, наречено лафет. Той е исторически и последно е бил използван за погребението на Негово Величество Цар Борис III“.

 

Смъртта на Борис III, цар на българите, настъпва на 28 август 1943 г. Със своята неочакваност и с потенциалните си политически последици в разгара на Втората световна война тя става обект на обсъждания, продължаващи и в наши дни.

Това каза архимандрит Стефан от Троянския манастир, който ще води литийното шествие до църквата „Света Неделя“.

Лафетът е шаси, върху което се поставя оръдие.

 

Конструкцията е била пригодена за транспортиране на ковчега с тленните останки на последния български монарх и сега ще бъде използван едва за втори път.

 

 

 

 

В литийното шествие ще се включат и гвардейци. 

 

 

„Шествието ще премине при условия на молитветност и траурна тържественост по централните улици – „Оборище“, „Георги С. Раковски“, „Цар Освободител“. На две места ще има положена кратка молитва“, каза архимандрит Стефан в сутрешния блок на bTV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ш

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Шествието, с което Негово Светейшество ще бъде изпратен в последния му път, ще достигне до „Света Неделя“, където ще бъде извършено погребението на Негово Светейшество.

Архимандрит Стефан разказа и за своите първи моменти с патриарх Неофит.

„Когато бях на 14 години и постъпих в Духовната семинария. Когато откри учебната година, той събра нас, първокурсниците, и се обърна с много топли думи – думи, които запомнихме за цял живот и кънтят в сърцето ми.

Най-яркият завет на Негово Светейшество е много простичък – бъдете човеци, прощавайте си, обичайте се и се подкрепяйте, помнете, че когато Господ е с нас, няма значение кой е срещу нас“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене