Нов вид постене за Великден придобива супер популярност -Бира и пост=магаре и духова музика :D

Няколко неказани неща за Великият пост! Започва последната седмица, в която можем да флиртуваме, да искаме прошка, да правим любов и годежи. След това започва най-строгият етап на великденските пости. Тогава са забранени не само любовните обяснения и сватбите, но и млечните и месните храни до 5 май, когато е Великден. Забраната за мръвката ще падне чак на Гергьовден, а пък хапването на риба се разрешава на Благовещение (ако не се пада в Страстната седмица) и на Връбница.

От  17 март тръгва Сирна неделя или Сирница, в която според народния календар хората се веселят като за последно. Експерът по етно-религиозни практики Ели Маринова обясни, цитирана от „Телеграф“, че в следващите седем дни се извършва взаимно опрощение по линията на възходящата йерархия. Всъщност Сирната седмица е идентична с Тодоровата и се смята за много опасна за здравето на хората и домашните животни. Може би затова в селата са кръстили дните с различни имена – Песи понеделник. Тачил се е за предпазване от бяс. Вторник е бил наричан Црън, Усовски и в него имало опасност от получаване на рани и среща с устрел. Хората вярвали, че устрелът е вампир, който се крие между рогата или в козината на добитъка и може да разболява, пиейки кръвта.

Църквата пък припомня Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви“. В дните до неделя включително са разрешени за хапване сирене, яйца, мляко, риба, но вече месото е влязло в графата табу.

Според монашеския устав правилата на Великия пост са още по-строги: основата на диетата през този период е сухо хранене и топла храна без масло. Допуска се топла храна с растително масло и риба в определени дни, в някои дни от първата и последната седмица не се яде никаква храна и не се пие вода.

Интересното е, че събитията на Великден се случват около еврейския празник Пасха. Пасхата също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си, но има правило, според което той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него.

Празнуването на Великденските празници по света има различни обичаи според народните вярвания и предания. Модерните времена, в които днес живеем, са много различни, но все пак традиционните елементи от миналото са се запазили в голяма степен.

През 2011г. американски журналист споделил, че ще пости преди Великден с вода и… бира. Твърди, че по този начин иска да провери способностите на организма си. Странният пост е правен от германски монаси през 17 век, които варили гъста бира. По-късно те създават и своя пивоварна, запазила името си и до днес. Бира и пост=магаре и духова музика :D… По идеята се палят все повече хора в Европа, друг е въпросът, колко това е християнско и според каноните на църквата….

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене