Благоевградската съдийка Атанаска Китипова спечели конкурс в Апелативен съд – София

Благоевградската окръжна съдийка Атанаска Китипова-Янева спечели конкурс за апелативен съдия в София. Тя успя да се пребори за едно от седемте свободни места на наказателен съдия в Софийски апелативен съд.

Любопитното е, че конкурсът беше обявен на 25 юни 2021 г., но се проточи близо 3 години. Свободните места за апелативни наказателни съдии бяха 15 в 6 съдилища,  от които 7 в София, 3 във Велико Търново, 2 в Пловдив и по 1 в Бургас, Варна и Военен апелативен съд.

Документи за участие са подали 125 кандидати, но не всички са били допуснати. Конкурсната комисия е конституирана една година след обявения конкурс. Изпитът се е провел през септември 2022 г., резултатите са обявени през октомври същата година, а самото класиране – на 6 март 2024 г. Комисията е оценявала съдебни актове на магистратите, като последният класиран на свободен щат е с оценка 5,90, става ясно от резултатите, които бяха публикувани на сайта на ВСС.

Съдия Атанаска Китипова е с оценка 5,97. С отлични оценки са магистратите от Окръжен съд – Благоевград Илиана Стоилова и Величка Пандева, и от Районен съд – Благоевград Екатерина Николова и Владимир Пензов, които са участвали в конкурса, но не са успели да се класират.

Иначе съдия Атанаска Китипова е командирована от няколко години в САС, където сега ще правораздава, но вече като титуляр. Тя има 26 години юридически стаж, като е била съдия в Районен съд – Гоце Делчев, включително и председател, а след това продължава кариерата си в Окръжен съд – Благоевград. Съпругът й Георги Янев също е съдия. От 2006 г. до 2022 г. той гледаше наказателни дела в Районен съд – Благоевград, след това спечели конкурс и се премести в Окръжен съд – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене