Прокуратурата в Гоце Делчев прекрати разследването срещу 35-годишния банскалия Георги А.

Прекратиха делото срещу банскалията, свалил гръцкото знаме в Кавала и потрошил с таксито си граничните бариери на Ексохи и Илинден, бил невменяем

Прокуратурата в Гоце Делчев прекрати разследването срещу 35-годишния банскалия Георги А., който миналото лято свали знамето в Кавала и след гонка с гръцки полицаи потроши с таксиметровия си автомобил бариерите на ГКПП – Ексохи и ГКПП – Илинден. Причината е, че той не може да носи наказателна отговорност поради невменяемост. Това е установено с комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, при която заключението на вещите лица е, че банскалията не е осъзнавал какво прави на 5 август 2023 г., заяви прокурор Иван Чилев, ръководител на Териториално отделение Гоце Делчев към РП – Благоевград, след запитване на „Струма“.

Припомняме, че банскалията бе арестуван миналото лято в Кавала, след като свали гръцкото знаме и издигна българското на пристанището. Служители на Централната пристанищна администрация задържали 35-годишния българин, който според местните медии оказал яростна съпротива и дори извикал: „Това е България!“. Срещу него е образувано наказателно производство за обида на национални символи, но малко след това е освободен по разпореждане на прокурора. Наложена му била забрана да напуска страната до провеждането на съдебното заседание. Бреговата охрана свалила регистрационните табели от колата му, но това не го е възпряло и той се качил на таксито и потеглил без номера за България. В Драма на полицейски контролно-пропускателен пункт му е  подаден сигнал да спре, но той не се подчинил и увеличил скоростта.

Веднага започнало преследване, като полицията информирала всички местни власти, сигнал бил изпратен и до българските власти. Беглецът успял да стигне до границата, трошейки с автомобила си бариерите на ГКПП – Ексохи и на ГКПП – Илинден, и се озовал на българска територия.

При задържането му в ГПУ – Гоце Делчев е тестван е за алкохол и наркотици, като пробите са отрицателни. Впоследствие 35-годишният банскалия е прегледан в МБАЛ – Разлог и оттам е насочен и настанен за лечение в психодиспансера в Благоевград.

По случая бе образувано досъдебно производство за незаконно преминаване на границата при условията на продължавано престъпление под надзора на Районна прокуратура, което вече е прекратено.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене