Тъжна любовна лебедова история в Пиринско

Спасяват овдовелия черен лебед от изкуственото езеро в благоевградския парк „Бачиново“! Красивата птица отива във ферма в Плевен, където ще прекара старините си. Гледачите й ще се опитат да я адаптират към друг екземпляр от нейния вид, но шансовете това да се случи не са големи.

Сърцераздирателната любовна история между двата черни лебеда разчувства целия град. В началото на февруари мъжката половинка загина нелепо във водите на езерото. Тялото на пернатия е намерено под леда. Вероятно птицата се е гмурнала, за да търси храна, и не е успяла да изплува обратно на повърхността. Партньорката му не спря да страда и да чака половинката си, разхождайки се из парка. Преподавател от Югозападния университет дори засне как лебедът се оглежда в една от витрините на заведение сякаш търси любовта в собствения си образ.

„Тежко понася загубата. От фирмата, която ги достави, казаха, че женският лебед е бил по-агресивен още в началото и е бил свикнал много с мъжкия. След като мъжкият умря, половинката му не спира да го търси“, коментират от общината.

Понеже трудно би свикнал с нов партньор, овдовелият лебед се връща обратно във фермата, от която е дошъл. В парка ще бъде докарана нова двойка черни лебеди, която да радва местните и гостите на града.

„В процес на работа сме и скоро трябва да пристигнат новите птици“, допълват от управата на града.

Черният лебед произхожда от Австралия, но е внесен в Нова Зеландия и успешно аклиматизиран в Европа (включително и България), Азия и Северна Америка, където живее в полудиво състояние, като паркова птица. Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки, които търси на дълбочина до метър.

Лебедите са почитани още от древни времена. Древните хора са свързвали красивите птици със слънцето. Например в намерените изображения на етруските племена се вижда слънчевата колесница, теглена именно от лебеди. При славяните красивите птици са придружавали Бога Слънце.

Монголците вярват, че лебедите са родители на първите хора в света. Според сибирските народи през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.

В индийската митология е описано как един много мъдър човек, благодарение на силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Те вярват, че лебедът и гъската са свещени птици. Именно от лебедово яйце се родил индийският бог Брахма.

Поверие за лебедите има и в митологията на индианците. Изобразявани са по стените на храмовете и символизирали перфектния съюз.

 

Черните лебеди в Благоевград имаха нелек живот. През годините те ставаха обект на вандалска проява – неизвестен стеля по тях и останалите обитатели на водния басейн. Случвало се е и хищник да напада пернатите, а при измътването на малките едното е с деформация на крилото.

В момента в парк „Бачиново“ дом намират полудиви зеленоглави патици – мъжки и женски, както и двойка бели лебеди. През годините е имало мускусна патица и африканска гъска, но те не оцеляват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене