ИИ слага край на преписването с персонални тестове

Учителите ще имат по-добра представа за знанията на децата

Изкуственият интелект слага край на преписването. С негова помощ се създават персонални тестове за учениците.
„Идеята е да се спести най-много време на учителите. Колкото повече време прекарват в това да мотивират учениците, толкова по-добре. Имаме най-различни функционалности – отскоро и създаване на тестове“, обясни основателят на платформа в помощ на учителите Александър Попов в студиото на „България сутрин“.

С иновативните методи се слага край на един от големите проблеми в образованието – преписването.

„Ако се намали преписването, учителите имат по-добра представа за знанията на учениците. Изкуствения интелект го добавихме, за да спестим време на учителите за създаване на тестовете. Те само трябва да зададат тема – например: „Планини в България“, ИИ генерира въпроси и варианти за отговори. Над 95% от въпросите са точни. Учителят все пак трябва да провери отговорите. Платформата дава възможност да трие отговори, въпроси, да променя верния отговор. Тестът може да се генерира и от урок – учителят поставя целия текст на урока и иска задаване на въпроси“, обясни Попов.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че тестът може да бъде генериран и на чужд език – например, във Френската гимназия за изпитване по география се въвежда тема „Реките в България“ и ИИ създава въпросите и отговорите на френски.

Платформата ограничава учениците – по време на тест не могат да използват други приложения, в които да търсят верните отговори. По думите на Попов е безсмислено ученици да опитват да предават тестовете на други класове, тъй като ИИ набързо подготвя нови въпроси и отговори.

Над 100 училища в страната се възползват от улеснението, което дава ИИ.

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене