Гимназистка от Eзиковата в Благоeвград с бронз от Първата национална олимпиада по експериментална физика

56284-632x358Единадесетокласничката в благоевградската езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Петя Стефанова завоюва бронзово отличие на Първата олимпиада по експериментална физика, провела се в София. В оспорвана четиричасова борба между 100 учени от цялата страна Петя, единственият участник от областта, показа завидни знания и се класира в челната тройка.

„Самото участие в подобен форум е голямо предизвикателство. Изискват се задълбочени познания върху материал, който е изключително сложен и не се изучава в училище. Знаехме, че състезателите ще трябва да решават експериментална задача върху електрическия ток, но нямахме предварителна информация за точната тема“, разказа учителката по физика в ЕГ Дамяна Грънчарова, горда от постижението на възпитаничката си.

За талантливата гимназистка това далеч не е първият голям успех в научната област, почти изцяло наситена с мъжко присъствие. След миналогодишното си блестящото представяне на турнира за млади физици Петя заслужи място и в 5- членния националния отбор по физика и достойно защити честта на училището и страната ни на световната купа в Шросбъри /Англия/. В момента тя се подготвя и за тазгодишните физически битки, които започват през февруари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене