Мая Манолова към КЕВР: Допускате шоково поскъпване на тока и източване на държавния бюджет от търговците на ток

„Кой ще попречи на електроразпределителните дружества чрез различни схеми, включително, създаване на свързани дружества да отчитат по-високи от реално договорените цени на електрическата енергия? Съответно и получаваните компенсации ще бъдат в раздути размери, което ще ощети Фонда „СЕС“, а доколкото в него няма достатъчно средства – директно държавния бюджет.“

За това предупреждават в свое становище до КЕВР от гражданската платформа Изправи се.БГ с лидер Мая Манолова по повод обявените за обществено обсъждане изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия. В становището си поясняват, че от 01.07.2024г. трите електроснабдителни дружества ще купуват тока за бита от енергийната борса. КЕВР ще определя регулирана цена и когато цената на борсата е по-висока от нея разликата ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система, когато е очевидно, че отчитането на среднопретеглената борсова цена ще създаде възможности за злоупотреби.

От гражданската платформа на Мая Манолова са категорични, че текстовете в наредбата на КЕВР неизбежно ще доведат до повишаване на цените за потребителите. Една от причините, които посочват е, че освен плащането на тока по цени от прогнилата токова борса, потребителите ще плащат и отделна своеобразна „такса ЕРП“ в размер на още до 7% от борсовата цена. Като няма ясна обосновка по какъв начин е заложена горната граница от 7 на сто, нито какво точно се включва в понятията „икономически обосновани разходи, възвръщаемост за дейността, както и разходи за балансиране“. В тази връзка от Изправи се.Бг предлагат таванът на тази такса да бъде драстично намалена от 7 на до 3% от плащаната от гражданите сума, а разходите, формиращи таксата да бъдат конкретно разписани, за да се избегнат спекулации и допълнително надуване сметките на гражданите.

Припомняме, че Мая Манолова като председател на комисията за ревизия в 45 и 46 Народно събрание разобличи порочния начин, по който функционира борсата за ток и как чрез спекулации и изкуствени такси се повишават дарстично цените на нея.

На следващо място от Изправи се.БГ предупреждават, че със заложените в наредбата на КЕВР текстове за определяне на прогнозна цена на електроенергията ще се повтори сценария с цената на парното като при определянето на прогнозна цена на топлоенергията за едногодишен период чрез залагане на нереално висока цена на природния газ тежко ощетява потребителите на парно. Заради разликата между действителната цена на природния газ и прогнозната такава, заложена в цената на топлоенергията, в момента потребителите плащат с 30% по-висока цена на парното. По официални данни на самата Топлофикация София надвзетите суми заради разликата между прогнозната цена на природния газ и действителната такава, са в размер 110 млн. лв. за 8 месеца, или по 254 лв. на абонат.

Купуването на тока изцяло на борсови цени може да постави на колене и ТЕЦ-овете от Марица-Изток, които разчитат на регулирания пазар за конкурентни цени на ел.енергията, която произвеждат.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене